Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Profficelegitimation

/
  • Proffice har fått i uppdrag av Skolverket att bereda ärenden rörande lärarlegitimation. Inte helt oproblematiskt eftersom Skolverkets uppdrag att utfärda lärarlegitimation utgör myndighetsutövning.

Lärarlegitimation har införts. Så långt, allt väl. Läraryrket är viktigt och därför är det också på sin plats att lärare, med ansvar att utbilda Sveriges framtid, avkrävs legitimation för att utöva ett för samhället mycket viktigt yrke. 

Annons

Men när 180 000 lärare nu ska legitimeras har denna verksamhet i delar överlåtits åt bemanningsföretaget Proffice. Om detta rapporterade DN i går. 

Uppgifterna om att det är Proffice som bereder ärendena om lärarlegitimation är uppseendeväckande.

Vad det hela innebär är nämligen att delar av Skolverkets myndighetsutövning lagts ut på entreprenad. 

Regeringen anser det alltså vara viktigt med lärarlegitimation. Men anser det uppenbarligen inte vara så viktigt att grundläggande rättsprinciper kopplade till myndighetsutövning är av vikt att upprätthålla. Skolverket anser själv att konstruktionen man valt där avtal enligt DN sluts med varje enskild anställd på Proffice är i enlighet med regelverket. Men konstruktionen sticker trots det i ögonen och hedrar inte lagstiftning som finns till för att upprätthålla rättssäkerhet vid myndighetsutövning. Uppdraget att utfärda lärarlegitimationer har tilldelats Skolverket. Inte Proffice.

Är det något att uppröras över? I allra högsta grad, just därför att det handlar om myndighetsutövning. Myndighetsutövning utgör en typ av beslut där det är särskilt viktigt att rättssäkerheten upprätthålls då det i grunden handlar om en manifestation över samhällets maktbefogenheter gentemot den enskilde medborgare.

I fråga om lärarlegitimationerna har dock denna verksamhet alltså i delar lagts ut på entreprenad på ett bemanningsföretag. 

Att myndighetsutövning läggs ut på andra än det offentliga är i sig inte nödvändigtvis uppseendeväckande. Advokatsamfundet har exempelvis i uppdrag att anta jurister i advokatsamfundet och utöva tillsyn. Ett uppdrag som regleras i rättegångsbalken. 

I fallet med lärarlegitimationerna handlar det dock inte om någon kvalificerad organisation som fått i uppdrag att ägna sig åt myndighetsutövning genom lagstiftning.

Det handlar om ett bemanningsföretag, som ska lyfta delar av Skolverkets börda. 

Föga förtroendeingivande. Och ur juridisk synpunkt en delvis problematisk lösning. Som dessutom visar att regeringen uppenbarligen tar mycket lättare på lärarlegitimationen än man låtit påskina. 

Mer läsning

Annons