Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Putins stat

/
  • Diktatorn. Vladimir Putin beställde fällande domar mot oljemiljadären Michail Chodorkovskij, som fick sju år i Sibiren. Nu riskerar han åtta år till efter en skenrättegång i regi av Putin.

Annons

Från sin loge på Stamford Bridge räknar Roman Abramovitj in sitt lags senaste segrar och förluster. En investering måste löna sig, men Chelsea går lite darrigt den här säsongen. Klubben gav mångfalt tillbaka under några år, nu sjunker laget i tabellen. Ägaren ser lätt nedslagen ut, spelet fungerar inte. Senast 1–3 mot Arsenal.

Men Abramovitj, med en förmögenhet som kan räknas i spannet mellan 50 och 100 miljarder, beroende på börsers upp- och nedgång, behöver inte oroa sig för morgondagen. Storbritannien garanterar hans säkerhet och politiska och personliga frihet. Abramovitj, en av många unga ryska oligarker, flyttade i tid sina miljarder från Moskva till tryggheten i London.

För Michail Chodorkovskij, också oligark, är livet mer komplicerat. Också han byggde sig en väldig förmögenhet på solkiga affärer med den sönderfallande Sovjetstaten. När Ryssland återuppstod slet Chodorkovskij och Abramovitj åt sig rättigheter till olja, gas och gruvor. De byggde sig egna privilegier och vadade i rubel och dollar, samtidigt som vanliga ryssar saknade, eller berövades det mest elementära. En korrumperad klass av byråkrater, politiker och poliser ryckte åt sig vad de kunde komma över.

I en allt svagare stat skapades väldiga klyftor och djup bitterhet.

När Putin grep makten lovade han att göra rent hus med oligarkerna. Ett populärt löfte. Abramovitj flydde till London men Chodorkovskij, som var uttalat kritisk mot Putin och den enpartistat som växte fram, slängdes i fängelse. Domen var prefabricerad på beställning av Putin.

Efter sju års förvisning och inlåsning fälldes Chodorkovskij i måndags för nygamla brott, mer eller mindre ihopskruvade av Kreml och den innersta krets där Putin, inte president Medvedev, är enväldig. Oljestöld och penningtvätt kan ge honom åtta år till i det sibiriska fängelset.

USA och EU kritiserade, ganska vagt och oprecist, rättegången och den fällande domen, men Kreml reagerade med ilska: ”Oacceptabelt”. Intrycket av skenrättegångar och riggade domar snarare förstärks av bitterheten mot kritikerna. Washington ska inte lägga sig i ryska inre angelägenheter och EU har inte med saken att göra.

Men domarna är väl ännu ett bevis, om det behövs fler, för att Putins Ryssland måste betraktas som en ren gangsterstat. Någon demokratisk utveckling, eller rättssäkerhet, är inte inom synhåll.

Mer läsning

Annons