Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädslan. En folkrörelse.

Annons

Schweiz är ett litet, konservativt land mitt i Europa, där det högerpopulistiska partiet Schweiziska folkpartiet (SVP) är landets största parti. Att 57 procent sa ja till minaretförbud i en folkomröstning förvånar inte.

Dubbelmoralen i Schweiz är påtaglig. SVP använde affischer i sin kampanj föreställande bland annat en kvinna klädd i burka. Ett underförstått budskap om att ett muslimskt kvinnoförtryck hotar landet.

Ett magstarkt grepp av ett parti verksamt i det hyperpatriarkala Schweiz. Ett land där kvinnor tjänar runt 19 procent mindre än män för samma arbete, 70 procent av parlamentsleda-mötena är män, 50 procent av kvinnorna bara arbetar deltid och rösträtt för kvinnor infördes så sent som 1971.

SVPs skräckpropagandan är därmed inte mycket mer än ett politiskt skamgrepp som tyder på en ytterst skev nationell självbild.

Men så tänker vi inte. Endast Schweiz schweiziska krusbär har. Inga minareter eller burkor i Schweiz. Men däremot lite hederligt schweiziskt kvinnoförtryck. Det är lätt att utmåla islam till ett hot, spela på fördomar, okunskap och rädsla. Men långt svårare att ägna sig åt självrannsakan och ersätta fördomar med fakta.

Den schweiziska folkomröstningen och dess resultat är inget annat än ett skämt. Som dock tyvärr är på stort allvar.

För när 57 procent reser sig upp mot minareter i en folkomröstning har rädslan och fördomarna blivit till en folkrörelse.

Mer läsning

Annons