Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rådström Baastads förmåga kommer prövas

Annons

Lena Rådström Baastad blir ny partisekretarerare för Socialdemokraterna, Det beskedet lämnade Stefan Löfven under en presskonferens under onsdagen.

Det blir Lena Rådström Baastad, tidigare kommunalråd i Örebro, som tar över som partisekreterare för Socialdemokraterna efter Carin Jämtin. Det stod klart under onsdagen.

Lena Rådström Baastad har varit drivande i samarbetet mellan Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centern i Örebro. Givet Stefan Löfvens vurm för blocköverskridande överenskommelser och samarbete får det ses som en tung merit. Lena Rådström Baastad förkunnade under onsdagens presskonferens då hon presenterades av Löfven också att politiken behöver mer av samarbete. För Socialdemokraterna brister det dock inte i viljan att samarbeta. Socialdemokraternas problem handlar i stället om en bristande förmåga att driva en ideologiskt grundad politik på avgörande områden som bland annat ifråga om vinsterna i välfärden.

Under onsdagens presskonferens sa Löfven bland annat att Rådström Baastad "vet hur man vinner val". Han lyfte också hennes kunskaper ifråga om organisationsutveckling och ledarskapsfrågor.

Att Lena Rådström Baastad blir partisekreterare linjerar väl med Löfvens ambitioner ifråga om att åstadkomma blocköverskridande överenskommelser. Det hela kan också ses som en förstärkning i det arbete med att stärka Socialdemokraterna organisatoriskt som pågår sedan en tid tillbaka inom partiet.

Biträdande partisekreterare är i dag Katarina Berggren, som har kommunansvar och som, innan hon förra hösten tillträdde som biträdande partisekreterare, hade varit kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka i 11 år. Höstens mottagande av människor på flykt föranledde tillsättningen, där kommunerna burit ett tungt ansvar och mött utmaningar som man på många håll var illa förberedd för. Men det hela är också en del i ett arbete för att ytterligare binda samma lokal, regional och nationell nivå rent partiorganisatoriskt. Att lyfta in partirepresentanter från kommunpolitiken till centrala positioner har ett viktigt symbolvärde, men innebär också en kompetensförstärkning i en organisation som ofta anklagas för att vara allt för Stockholmscentrerad och toppstyrd.

Att döma av onsdagens presskonferens och Rådström Baastads profil ökar nu Socialdemokraternas fokus på att skapa en landstäckande organisation förmögen att vinna val.

Den viktigaste biten saknas dock fortfarande för Socialdemokraterna; politiken.

Under hösten kommer vi få besked rörande hur Socialdemokraterna och regeringen egentligen ställer sig till det fria vinstuttaget ur välfärden som vi numera är ensamt om i världen att hålla oss med. Det är ett på många sätt avgörande besked.

Socialdemokraterna övertygar inte heller i fråga om skattepolitiken, där få ekonomiska bedömare anser att dagens skattenivåer är förenliga med socialdemokratiska välfärdsambitioner. Hur den ekvationen skall lösas, givet att Socialdemokraterna fortsätter motsätta sig skattehöjningar, återstår ännu för Socialdemokraterna att förklara för väljarna.

Allt fler röster höjs också mot Socialdemokraternas ambitioner att spara på LSS. Ett område som rör relativt få medborgare sett till befolkningen. Frågan om LSS och assistansens framtid har dock utöver det faktiska värdet för de berörda, också ett mycket högt politiskt symbolvärde. Sänker Socialdemokraterna ambitionerna ifråga om LSS och den personliga assistansen, kommer man hamna i en svekdebatt och vara partiet som pratar om att försvara den svenska samhällsmodellen, men i praktiken raserar den.

Lägg till detta irritationen över den flyktingpolitik som regeringen gjort till sin där Sverige numera har lagt sig på EUs lägstanivå ifråga om mottagande, och vad som utkristaliserar sig är två mycket tuffa år som ligger framför Stefan Löfven och regeringen.

Att Lena Rådström Baastads politiska förmåga kommer sättas på prov, råder inga som helst tvivel om.

Mer läsning

Annons