Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ranking som hetsar

/
  • I början på maj varje år brukar Svenskt Näringsliv mäta kommuners så kallade företagsklimat. Men den rankingen sätter bara Svenskt Näringsliv egna intressen i centrum.
Foto: Scanpix

Det har blivit tradition sedan tio år att Svenskt Näringslivs ranking av kommuners så kallade företagsklimat kommer i början av maj.

Annons

Utifrån enkäter med 35 000 personer i företag, och statistiska uppgifter, har en ranking över landets 290 kommuner gjorts.Ungefär samma kommuner är i topp och botten varje år. I topp är borgerliga fästen som Vellinge, Danderyd, Täby och Lidingö.

De har hög andel höginkomsttagare och förmögna. De ligger ofta nära storstäder och goda kommunikationer. Tack vare hög andel välbeställda, och låg andel låginkomsttagare och personer i behov av vård och omsorg, kan de hålla låg kommunalskatt.Omvänt är det främst kommuner i glesbygd och utanför storstäderna som har låg ranking. Där är andelen låginkomsttagare och lågutbildade hög. Snittåldern är ofta hög, med kostsamma vård- och omsorgsbehov. Kommunikationerna är dåliga och få. Dessa kommuner har ofta hög kommunalskatt. De är i regel S-styrda. Med sin ranking lyckas Svenskt Näringsliv sätta sina intressen i centrum. Tack vare den lokala inriktningen nappar lokala och regionala medier ofta okritiskt på rankingen. Svenskt Näringsliv är rika och kan kosta på en sådan här undersökning som ger genomslag, särskilt i lokala medier.

I samhällslivet finns också annat, som miljö, kultur, äldreomsorg och jämställdhet. Men det finns inga organisationer som har råd med årliga undersökningar och ranking över kommunernas klimat gällande miljö, kultur, jämställdhet och äldreomsorg. Att förbättra miljön, kulturlivet eller äldreomsorgen skulle kanske kräva höjd skatt. Men det skulle nog sänka rankingen för företagsklimatet. I tidigare års ranking har för övrigt privatisering av offentlig verksamhet setts som bra i sig. Privat verksamhet betraktades som bättre än om den var i kommunal regi, oavsett skötsel. Svenskt Näringslivs ranking är försåtlig. Alla kommuner kan ha förbättrat sig i företagsklimat, men ändå måste vissa tappa i ranking.

Ett poängsystem vore bättre än ranking. Men då hade kommunerna inte hetsats lika tydligt att förbättra för företag.

Mer läsning

Annons