Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ransonera!

Annons

Idag är det internationella dagen mot antibiotikaresistens. Vilket förmodligen kommer att gå alldeles obemärkt förbi för de flesta. Men antibiotikaresistensen är ett av de största hoten mot vår hälsa. Bara inom EU dör årligen tiotusentals människor på grund av antibiotikaresistensens utbredning. Oförsiktig användning, dålig hygien inom vården och överutskrivning har lett till en situation där ett av våra viktigaste läkemedel inte längre läker. Vilket inte är särskilt konstigt med tanke på det aningslösa missbruk av antibiotika som kan ses världen över. Vi matar boskap som ska bli mat med det, vi använder det till och med på grödor, antibiotika skrivs ut även i fall när det inte ens är verksamt och i vissa länder säljs det receptfritt.

Läkemedelsindustrin satsar inte längre på att utveckla nya preparat. Att ta fram ett nytt läkemedel är mycket kostsamt. Resistensutvecklingen innebär att ett nytt preparat riskerar att vara delvis verkningslöst redan innan det når ut på marknaden. Dessutom handlar det om ett läkemedel som ska ransoneras. Faktorer som gör antibiotika till en dålig affär och därmed ointressant för läke- medelsföretagen.

I Gävleborg är man enligt Strama, ett närverk för rationella antibiotikaanvändning, värst i landet på att skriva ut antibiotika. Det är uselt. Några tydliga förklaringar till varför det ser ut så ger inte landstinget. Ett flertal faktorer samverkar, som tradition, få vårdplatser och hyrläkare. Men området är för viktigt för att försummas. Därför borde också landstinget kunna ge ett tydligt svar på varför man i Gävleborg skriver ut mest antibiotika i landet. Och vad man tänker göra för att åtgärda detta.

För i dagsläget bidrar Gävleborg till resistensutvecklingen istället för att bromsa den. Det är oerhört allvarligt eftersom konsekvenserna av resistens- utvecklingen är mänskligt lidande och död.

Mer läsning

Annons