Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt man för jobbet?

Annons

Sverigedemokraterna gjorde ett bra val i Sandviken, men partiet krackelerade. Några som valdes in i fullmäktige avstod sina platser, av olika orsaker. Kanske upptäckte de att partiet var för extremt.

Svårt ställa upp bakom Jimmie Åkessons värderingar. Inget parti för anständiga, men några såg valet som en möjlig försörjning. Och tre mandat räckte till ett oppositionsråd.

Men den tredje mannen har lyfts in i både fullmäktige och partiet utan eget arbete eller engagemang. En elev, ett skämt i klassrummet och gymnasieläraren Jesper Lind hade en plats i kommunfullmäktige.

Men Lind är inte Sverigedemokrat, hans åsikter, återgivna i lokalpressen, kan väl snarast lokaliseras till den politiska mittlinjen, med starkt engagemang i integrationsfrågor. Ungefär som SD, men tvärtom.

När fullmäktige skulle rösta om oppositionsråd nominerade Lind sig själv, som motkandidat till Per Kihlgren, invald som övertygad Sverigedemokrat. Lind vann, med stöd av några anonyma röster. Ett sorts skämt, också det. Det kan väl, välvilligt, ses som en markering mot främlingsfientlighet och inskränkthet.

Kihlgren är upprörd, med viss rätt får man nog säga. Han hade räknat med att få jobbet, och 20 000 i månaden. 5,7 procent av rösterna, och så detta?

Men Lind har följt alla regler, säger han. Inga betänkligheter kan spåras i hans kommentarer.

Men den som tar demokratin på allvar får nog acceptera att Kihlgren är rätt man som oppositionsråd.

Valet, också om man ogillar resultatet, är ju inget skämt.

Mer läsning

Annons