Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt tänkt!

/
  • Socialdemokraternas kompetensförsäkring framstår på det hela taget som ett mycket bra förslag.

Annons

I går presenterade Socialdemokraterna ett av sina förslag kring en ny jobbpolitik. Ett förslag som tilltalar och kallas för kompetensförsäkring.

Det hela handlar om en försäkring som skall täcka kostnaderna för utbildning för att vi ska kunna skaffa ett nytt arbete, eller förmå behålla vårt gamla. Vilket är ett förslag som lyfter in den Socialdemokratiska arbetsmarknadspolitik i det där kunskapssamhället partiet så länge talat om.

Kompetensförsäkringen utgör ett förslag som går helt i linje med tankarna om det livslånga lärandet. Kunskap är färskvara, under ett 40-årigt yrkesliv blir vi förr eller senare tvungna att uppdatera våra kunskaper. Springer utvecklingen ifrån oss bör vi ges möjlighet att springa ikapp den igen.

De livslånga anställningarnas tid är dessutom sedan länge förbi. Vilket ställer nya krav på både arbetstagare och politik. Krav som handlar lite om att försämra villkoren i a-kassan och LAS för att stärka flexibiliteten på arbetsmarknaden, men däremot om att ytterligare underlätta för individen att utvecklas i sitt yrkesliv, stärka sin kompetens och på så vis också indirekt stimulera och möjliggöra flexibiliteten på arbetsmarknaden.

Att byta arbetsuppgifter, arbetsplats och i vissa fall även bransch är och skall vara en naturlig del av ett långt yrkesliv. Men det handlar också om förändringar som kräver trygghet för att kunna bli till positiva erfarenheter för den enskilde. Kompetensförsäkringen skulle kunna bli en sådan trygghetsmekanism.

Kompetensförsäkringen kommer självfallet inte vara gratis. Hur många miljarder den kommer kosta kan Socialdemokraterna ännu inte svara på. Det hela handlar dock om en investering i både individ och samhälle som präglas av en välgörande långsiktighet. Genom kompetensförsäkringen finns möjlighet att skapa en grundtrygghet i samhällsutvecklingen som förhoppningsvis kan bidra till att ytterligare tillvarata den potentialen som finns i var och en av oss på bästa sätt.

Kompetensförsäkringen är helt enkelt helt rätt tänkt. Till skillnad från den borgerliga regeringens tankegångar om tillfälliga punktinsatser rörande utbildning och sysselsättning i lågkonjunktur.

Mer läsning

Annons