Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redovisa penninggåvorna!

/

Annons

Sverige är unikt i vissa avseenden. Ett sådant är att vårt land, som ett av få bland demokratierna, inte har en lagstiftning gällande partiers finansiering. Närmare bestämt är det en lag gällande främst privatpersoners penninggåvor till partier.

En sådan skulle bland annat slå fast att namnet på bidragsgivare måste offentliggöras. Lagar av detta slag finns i nästan alla andra länder.

Fram till runt 1960 finansierades partierna genom medlemmarnas avgifter och bidrag från företag och organisationer. Företagen och deras organisationer gav pengar till borgerliga partier. Och fackföreningsrörelsen LO gav pengar till Socialdemokraterna. Det sistnämnda gäller fortfarande och är välkänt.

Runt 1960 upphörde företagens och företagarorganisationers penninggåvor till borgerliga partier. Ett system med statligt partistöd infördes 1965. Det står nu för mellan 50 och 90 procent av partiernas finansiering.

Hela tiden har det dock varit möjligt för privatpersoner att skänka pengar till partierna. Det är främst Moderaterna som fått stora summor. Eftersom det inte är något krav, enligt lag eller frivillig överenskommelse, på att offentliggöra vem som skänker pengar till partierna är givarnas namn okända för allmänheten.

Att Sverige inte har en lag på detta område har Europarådet kritiserat. Sveriges rykte som ett land fritt från korruption riskeras när inte en lag om penninggåvor till partier finns, menar rådet.

Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet och Folkpartiet är för en lag om detta. Fram till nyligen har Socialdemokraterna försökt få till stånd en frivillig uppgörelse mellan partierna om detta. Det har inte gått eftersom Moderaterna, och Kristdemokraterna, är emot lagstiftning och frivillig överenskommelse.

Socialdemokraterna har därför nu svängt och förespråkar en lag, i vilken de som ger pengar till partier namnges. Det är bra. Särskilt aktörer, personer eller företag, som ger stora gåvor kan ju ge upphov till bindningar för ett parti så att dess politik inriktas för att gynna denna aktör. Samma beroende riskerar inte att uppstå om penninggivarna är många, men ger bara små summor.

I USA finns aktörer som gett Republikanerna pengar, i samband med presidentval. Men för att gardera sig har de gett även Demokraterna en penninggåva, om än inte lika stor. Detta för att ha goda relationer oavsett vilket parti som vinner valet.

Med en lag även i Sverige skulle vi bland annat få veta om det finns någon liknande aktör som ger pengar till båda regeringsalternativen, för att vara på vinnande sidan oavsett hur det går.

Mer läsning

Annons