Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reform i sten

/
  • LIGGER FAST.  Efter en vecka som socialförsäkringsminister är Ulf Kristersson säker; den nya sjukförsäkringen är oåterkallelig. Tidsgränser är fullständigt avgörande.

”Närmast kristallklart”, säger ministern, ”har vi gjort en väldigt viktig reform, och den ligger fast”. Men, tillägger han, ”jag är beredd att till och med med förstoringsglas leta fel och brister”. Så ödmjukt.

Annons

Men det räcker för den nyutnämnde socialförsäkringsministern, att fästa blicken på några av de svårt sjuka som kallats till Arbetsförmedlingen eller redan körts ut ur systemet.

Men ministern raljerar, det nya arbetarpartiet har satt gränser för hur länge de allra svagaste och mest utsatta ska försörjas av ”bidrag”. Ordet stöts ut med förakt, arrogans och total avsaknad av anständighet.

Nu gäller arbetslinjen och alla kan, upprepar de Moderata ministrarna, bidra med något. Dödsmärkta kan göra en sista insats, obotligt sjuka kan forslas till någon kurs för att träffa andra, lika sjuka. Erfarenhetsutbyte är ju stärkande. Det går också att arbeta liggande. Varför sätta gränser för mänskliga aktiviteter?

Men ”tidsgränser är fullständigt avgörande”, säger Ulf Kristersson. ”Ingen ska kunna gå sjukskriven hur länge som helst”. Inte ens de sjuka.

Den som anar en cynisk människosyn, eller brist på förmåga till inlevelse i andra människors livssituation är nog på rätt väg. Arbetarpartiets, eller högerns, förakt mot svaghet skiner igenom i Kristerssons stenhårda försvar för den ”reform” som inte medger undantag ens för de som är på väg in i dödsskuggans dal.

Reformen ligger fast, oavsett hur många absurda fall medierna letar fram. En sorts konsekvens i galenskapen, trots allt.

Och den som röstat Moderat ska veta att partiet inte viker ner sig för mediala stormar. Partiet står fast.

Att statsministern darrade till i valrörelsens allra sista minut förändrade inget. Men han agerade snabbt, den minister som ställt ut regeringschefen till förödmjukande granskning fick betala. Husmark Pehrsson sparkades ut, och Ulf Kristersson kallades in. Men ingen skillnad alls i värderingar eller syn på sjuka, döende och absoluta tidsgränser.

Att några liberaler vädjar om medmänsklighet sätter inga spår. ”...man kastar bort tryggheten för de här människorna och ett sånt samhälle vill vi inte ha”, försäkrar Birgitta Rydberg, sjukvårdslandstingsråd i Stockholm. Hon kräver snabb och resolut översyn.

Men Kristersson är glasklar; grunderna ligger fast. Han kunde tillagt: Det är vi Moderater som bestämmer.

Mer läsning

Annons