Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringens politik är farlig

Annons

När Stefan Löfvens regering pratar om landsbygden, konstaterar han att infrastrukturen är avgörande. Det är helt korrekt. Utan fungerande tågförbindelser, ingen jobbpendling. Utan fungerande bredband i hela landet, minskade möjligheter för människor att själva välja var i landet de skall bo. Att regeringen ser och förstår vad samhällen som Gävle, Hofors och Sandviken behöver, är nödvändigt. Av många skäl.

I Sverige är 400 000 människor arbetslösa. De kommande två åren förväntas åtgärderna som presenterades under onsdagen i regeringens jobbpaket ge 150 000 nya arbetstillfällen.

I Gävleborg har vi landets högsta arbetslöshet. I Gävleborg saknar också hela 88 procent av männen högskoleutbildning. Det är en enorm siffra, som håller tillbaka länet. Det innebär också att satsningar på skolan, på vuxenutbildning och de regionala universiteten och högskolorna är en nödvändighet för att lyfta regioner som Gävleborg. För problemet i exempelvis Gävleborg är inte att det inte finns arbeten att söka. Problemet är att den kompetens som finns i regionen, inte matchar de arbetstillfällen som finns.

Av de arbetssökande i Gävleborg i juni, var 69 procent individer utan gymnasieutbildning, människor födda utanför Europa, funktionsnedsatta med begränsad arbetsförmåga och äldre individer. En sammansättning som synliggör vilka grupper i samhället som just nu står längst från arbetsmarknaden. Och vilka åtgärder som krävs. Därför är det bland annat även positivt att regeringen satsar på Samhall.

Att regeringen så tydligt fokuserar på just utbildning är ett sundhetstecken. För regeringens problem handlar inte om att man inte ser de problem som finns, eller att man inte vet hur de skall lösas. Det handlar i stället om den linje man valt rörande finansiering.

Tyvärr räcker inte regeringens jobbpaket. 10 miljarder som ska delas mellan en rad olika samhällsprojekt innebär inte att en samhällsförändring sjösätt.

Stefan Löfvens regering har så här långt varit alldeles för passiv, alldeles för frånvarande och alldeles för räddhågsen. Det parlamentariska läget förklarar delar av detta. Men tyvärr utgör det inte hela förklaringen.

Finansiering ska ske krona för krona fortsätter man att mässa. Vilket handlar mer om valstrategi och taktik än något annat. Rädslan över att av högern utpekas som ekonomiskt oansvarig, har lett till att regeringen blivit oansvarig ifråga om samhällskroppen. Regeringen gör det omöjligt för sig själv att genomföra stora, genomgripande reformer om man fortsätter hålla fast vid sin linje. Trots att reformer behövs. Åter igen påminner Konjunkturinstitutet om att 100 miljarder i ökade skatteintäkter krävs för att vi skall klara välfärden. Men regeringen är lika avogt inställd till skattehöjningar som man är till att låna pengar. En linje som, om man klamrar sig fast vid den, kommer förlora valet åt regeringen. Och vad långt mycket värre är; bidra till att Sverigedemokraterna vinner ytterligare mark i opinionen.

För bristerna i välfärden som skapats genom skattesänkningar är synliga nu. Resultatet av dem syns i sjukvården, i skolan, under jobbpendlingen med tåg. Och när regeringen säger att vi inte har råd, riskerar allt fler lyssna på Sverigedemokraterna.

För Sverigedemokraterna har en lösning på de problem människor ser i sin vardag och regeringen inte säger sig ha råd att lösa. En lösning som uppenbarligen tilltalar allt fler, hur förljugen den än är.

Minskad invandring.

Den väg regeringen valt är inte bara oansvarig, den är direkt farlig.

En annan ekonomisk politik skulle lyfta Sverige. Den skulle också motbevisa Sverigedemokraterna.

Förstår Socialdemokraterna det?

Mer läsning

Annons