Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt harträningsvärk

Annons

På Moderaternas stämma sa partiledaren Fredrik Reinfeldt att partiet ska sträva efter att bli statsbärande. Det är förvånande hur lätt han kommer undan med denna sin retorik.

Ett statsbärande parti måste nämligen ha en politik som gynnar en stor del av befolkningen och som de flesta stöder. Om man ser på M finner man att partiet får svårt att leva upp till att bli statsbärande.

Partiets politik går ju ut på att sänka skatter och privatisera. Det gynnar de som har det gott ställt. Sedan den M-ledda regeringen tillträdde 2006 har förmögenhetsskatten tagits bort.

Vidare har ägarna av de värdefullaste husen fått sänkt fastighetsskatt. I kronor räknat har de med högst inkomster fått mest av sänkningarna av inkomstskatten i jobbskatteavdragen.

Höjda A-kasseavgifterna klarar välavlönade lättast.

M vill nu ha ett fjärde steg i jobbavdraget, på tio miljarder kronor, som de med hög lön får mest ut av i kronor räknat.

Den M-ledda regeringens politik med skattesänkningar har främst gynnat de mest välbeställda. Det är klassisk högerpolitik.

De M-politiker som genomfört detta har nästan alla varit med under tidigare M-ledare. Att de övergett det som de stod för då, som M-vallöftet 2002 att sänka skatter med 135 miljarder kronor, är föga troligt.

Studerar man väljarkåren är de som röstar på M i stort sett samma som tidigare: främst de välbärgade. I väljarandel är M heller inte så värst mycket större än för tio år sedan. I valet 1998 fick Bildtledda M 22,9 procent av rösterna. Reinfeldts M fick i 2006 års val 26,2 procent.

Det ska erkännas att M 2006 gick fram där partiet tidigare haft ett svagare stöd, bland pensionärer, arbetslösa och invandrare. Likheterna i M-väljarstödets karaktär 2006 med exempelvis 1998 är dock slående.

Det sägs att M är bra på träning, men dåliga på tävling. För partiet har nästan jämt sedan 1973 års val haft bättre opinionssiffror mellan valen än vad partiet presterat i valen. Av tio val har det stämt i åtta.

I 35 år har M mellan valen gynnats av att ha varit den (från höger) tydligaste kritikern mot det stora, ofta regerande S. I valrörelserna har dock de mindre borgerliga partierna gynnats, av uppmärksamhet i partiledarutfrågningar med mera.

Om M nu har runt 25 procent, vilket är ett tapp från 30-procentsnivån för cirka ett halvår sedan, visar historiken att M kan få svårt att i valet 2010 överträffa sitt stöd från valet 2006. Och ett högre stöd är nödvändigt om partiet ska bli statsbärande.

Reinfeldt döljer med retorik att Moderaterna har träningsvärk.

Tel.

Mer läsning

Annons