Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Respektera ointresset?

/
  • Jan Björklund, Folkpartiet, Fredrik Reinfeldt, Moderaterna, Maud Olofsson, Centerpartiet och Göran Hägglund, Kristdemokraterna, vid söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda inför valet till EU-parlamentet.

Partiledardebatt i SVTs agenda. En debatt som dock inte riktigt var en debatt. Snarare verkade det handla om ett sansat samtal mellan partier som inte riktigt ligger så långt ifrån varandra politiskt som de vill påskina.

Annons

Förvisso glödde både Maria Wetterstrand och Lars Ohly av engagemang för miljön och för den lilla människan. Men i övrigt. Inte mycket av vare sig glöd eller engagemang.

Fredrik Reinfeldt blottlade däremot en syn på parlamentsvalet som är ytterst diskutabel. Det handlar om den enda demokratiskt valda institutionen inom EU, den enda institutionen du och jag har något egentligt inflytande över. Men Fredrik Reinfeldt verkade inte se någon poäng i att mana människor att gå till valurnorna och använda sig av sin rösträtt. Istället talande han om vikten av att respektera ointresset. En mycket märklig inställning till ett parlamentsval som redan röner ett mycket blygsamt intresse och därför riskerar innebära att exempelvis ett parti som Sverigedemokraterna kan vinna framgångar att bygga vidare på för att ta sig in i riskdagen framöver.

kunskapsluckor blottlades även under gårdagens debatt när Göran Hägglund förkunnade att det går att köpa musik legalt via till exempel Spotify. Problemet är bara att man inte köper musik genom Spotify, man lyssnar på musik. Och så blev det ytterligare lite mer begripligt varför våra politiker är så benägna att springa skivbolagens och filmindustrins intressen och stifta lagar som är teknik- och integritetsfientliga. Våra politiker har uppenbarligen helt enkelt inte kunskapen som krävs för att kunna fatta informerade beslut.

skulle egentligen har varit en EU-debatt. Men istället beslutande man sig för att göra en vanlig partiledardebatt av det hela. Ett beslut som bekymrar eftersom det visar att det i dag inte finns någon som egentligen intresserar sig för parlamentsvalet.

Och om nu vare sig partierna eller medierna i Sverige intresserar sig för parlamentsvalet, varför skall i så fall medborgarna göra det?

Sverige är uppenbarligen ett land där vi tar vår demokrati så för given att vi håller på att bagatellisera den.

Mer läsning

Annons