Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robert Sundberg: Det är viktigt att skildra USA-val eftersom politiken där påverkar Sverige och hela världen

Politiken i USA

Annons

Det drar ihop sig till val i USA, mellanårsval. Då är det val till nästan alla ämbeten, utom till posten som president.

Hela representanthuset, 435 platser, ska väljas. Och en tredjedel av senaten, 35 av 100 platser.

Av senatorerna är det val till 24 platser som hållits av (med USA-mått vänsterliggande) demokrater, men bara till nio platser som hållits av (högerpolitiska) republikaner.

Två platser har hållits av oberoende kandidater, den ena av dem Bernie Sanders som brukar rösta med Demokraterna.

Drygt hälften av de 48 som brukar rösta på demokraternas förslag i senaten är det val om. Men det är bara val till knappt en femtedel av de 52 som brukar rösta på republikanernas förslag. Det gör att demokraterna har svårare att nå majoritet.

Representanthusets minoritetsledare Nancy Pelosi, Demokrat, talar vid en nyhetskonferens i Washington DC 6/9 2018. Foto: AP Photo/Jose Luis Magana, File.

Demokraterna måste vinna minst tre av de nio republikanska platserna och samtidigt hålla alla sina 24 (och de två oberoende omväljs).

I valet till representanthuset har Demokraterna det lättare. De erhöll 194 platser av 435 i valet 2016, mot Republikanernas 241.

218 behövs för majoritet. Det är cirka 30 platser där det väger jämnt mellan de två partierna. Demokraterna har goda utsikter att ta de flesta av dem. Och kanske några som lutar åt republikanskt håll, med liten marginal.

Vinner Demokraterna majoritet i representanthuset kan partiet agera kraftfullare mot president Donald Trumps högerinriktade politik.

Det parti som inte innehar presidentposten brukar ha framgångar i valen som är mellan presidentval. Tecken finns på att det kan bli så också nu. Men den goda ekonomin nu i USA gynnar presidentens parti.

En så kallad karavan med nio tusen flyktingar från Honduras är på väg mot USA. Av högerinriktade nyhetsmedier som FOX, och av högerpolitiker och högerinriktade opinionsbildare, kallas det för en invasion. Det verkar mobiliserande på Republikanernas väljare.

Det som såg att bli en lätt seger för Demokraterna för ett par månader sedan ser ut att bli svårare att nå.

Så det som såg att bli en lätt seger för Demokraterna för ett par månader sedan ser ut att bli svårare att nå.

Man kan undra varför vi i Sverige ska ägna intresse åt politik i USA, särskilt när ganska lite intresse visas för politik i andra europeiska länder.

Men med tanke på Trumps högerpolitik och aggressiva beteende i flera avseenden, bland annat mot de fria medier som tidigare har hållits högt i USA, är det viktigt att skildra och följa med i politiken i USA nu.

Det bedöms att det spenderas 45 miljarder kronor i valen i mellanårsvalet, högsta summan hittills. Nya påverkansmetoder, via internet och plattformar där, används. Så visst bör USA-valet skildras.

Annons