Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rörelse i rörelsen

/
  • På rätt väg. Någonstans har rösterna nu börjat bära för fler och fler inom socialdemokratin. Något håller på att ske och det som sker är av yttersta vikt för partiet att fånga upp.

Annons

Det mediala intresset har avtagit. Valberedningens arbete är avslutat, Mona Sahlin har avgått och Håkan Juholt tillträtt, som ordförande för en socialdemokrati i kris.

Om lite mer än en vecka är det 1 maj. Och inför denna dag kan det konstateras att det faktiskt rör på sig i Socialdemokraterna, i en riktning som skulle kunna bära partiet framåt och uppåt.

För det tycks tänkas inom Socialdemokraterna. Tankar om energipolitiken. Tankar om jämställdhet. Tankar om arbetsrätten. Tankar om bostadspolitiken. 

Och även om valet av partiordförande blev till en utdragen, sluten och lätt parodisk tillställning där inte någon ville kännas vid någon som helst lust att leda verkar situationen vara den motsatta ifråga om det allt för anonyma kvinnoförbundet.

 

Kvinnoförbundet ska även det välja ordförande i år, och redan nu vet vi att fyra kandidater är intresserade av uppdraget, sittande ordförande Nalin Pekgul, Lena Sommestad, Ylva Johansson och Eva-Lena Jansson. Det bådar mycket gott.  För ordförandeposten utgör en fribiljett rakt in i partiets verkställande utskott, och den bör nyttjas till sitt absoluta maximum.  

Därför är det alldeles lysande att intresset för att leda organisationen faktiskt finns där. Inte minst av det enkla skälet att S-kvinnor är en organisation som borde kunna fylla en långt mer avgörande funktion inom socialdemokratin än man gjort under det senaste decenniet.  

Är S-kvinnorna smarta väljer man den här gången därför en ordförande som kan lyfta organisationen och ge den  tyngd man idag saknar i debatten. Det vore bra inte bara för S-kvinnorna. Det vore bra för både socialdemokratin och den svenska jämställdheten.

I vilket fall som helst kan det konstateras att det rör på sig i rörelsen.

Någonstans har rösterna nu börjat bära för fler och fler inom socialdemokratin.

Något håller på att ske och det som sker är av yttersta vikt för partiet att fånga upp. Denna intellektuella våg och vilja att bidra.

Mer läsning

Annons