Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rösta!

/

Annons

Så var den då till sist över, valrörelsen. Allt som har kunnat göras borde nu vara gjort, allt som borde ha sagts bör nu vara sagt. För partierna återstår bara en dag av väntan. I kväll vet vi vilka partier som kommer ges möjlighet att styra Sverige under de kommande fyra åren.

Valrörelsen 2010 har i delar varit informativ, i delar osaklig och avintellektualiserad. Medierna har både lyckats och misslyckats med sitt uppdrag. I en valrörelse där utspelen präglats av statistik och löften om miljardsatsningar har medierna den här gången faktakontrollerat på ett sätt vi inte sett under tidigare valrörelser. Det har gjort det lättare att som medborgare värdera partiernas utspel och vallöften. För även om statistik framställs som absolut sanning går den också att omstrukturera för att bättre tjäna sin herre. Det går att förtiga vissa fakta för att istället lyfta andra som bättre passar respektive agenda.

Fixeringen vid partiledarna har dock varit påtaglig. I ett val mellan två block har också två lagledare i form av Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt ställts mot varandra. Men valet 2010 är inte ett presidentval där vi väljer mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt. Valet 2010 är ett riksdagsval där du som väljare röstar på det parti som du bäst tror kan forma Sveriges framtid. Det perspektivet har dock delvis gått förlorat i medierna i ett val där två block bestämt vilka regeringsalternativen är redan innan väljarna lagt sina röster.

Som väljare har du därför också fått tips om hur du kan taktikrösta och använda din rösträtt så rationellt som möjligt. Men även om riksdagspartierna format regeringsalternativen är det fortfarande du som bestämmer. All makt i Sverige utgår från folket. Inte partierna eller våra medier. Att lägga en röst är att delge din åsikt om vilka värderingar och politik du anser skall prägla svensk samhällskonstruktion. Huvudsyftet med rösträtten är inte att du som medborgare skall bidra till att bibehålla maktpositioner. Det är att vi tillsammans skall bestämma färdriktning för vårt land.

Rösträtten är precis som namnet antyder en rättighet. Men på många sätt handlar det också om en medborgerlig plikt. Genom att rösta fyller du demokratin med ett innehåll och manifesterar dess värde. Att avstå från att rösta är inte att protestera mot något eller någon. Det är att visa likgiltighet inför demokratin och avstå från att utöva en medborgerlig rättighet som miljoner människor världen över förnekas.

Valdagen är en fantastisk dag. Idag har du möjlighet att vara med och bestämma hur vårt samhälle skall utvecklas under de kommande fyra åren. Ta vara på den möjligheten.

Gå till vallokalen, använd din rösträtt och hedra demokratin.

Jenny Wennberg

Kennet Lutti

Mer läsning

Annons