Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rött Norge valde blått

Annons

Med 3 000 miljarder på banken, ekonomin under kontroll och med en arbetslöshet kring 3–4 procent i dessa dystra tider går det inte att förlora ett val. Så de röda och gröna vann i Norge, även om det var hårt.

Två segrare går att urskilja; Jens Stoltenberg, den förste statsminister på 16 år som väljs om, och Fremskrittspartiet högerpopulistiska, eller för den delen främlingsfientliga ledare Siv Jensen. Hon sopade hem nästan var fjärde röst med ett partiprogram som är lika frånstötande och motbjudande som Sverigedemokraternas och Dansk folkepartis.

Men Jimmie Åkesson kan bara drömma om 23 procent, utrymmet för rasism, homofobi och förakt för muslimer är inte lika brett här i landet som i Danmark och Norge.

För Stoltenberg, som nästan ensam burit Arbeiderpartiet genom valrörelsen, var segern en vacker framgång.

Men han har anpassat sig och lagt delar av politiken i närheten av Siv Jensens populism. Kanske en eftergift för krafter, verkliga eller skuggor i en förvirrad och extrem diskussion om främlingar, flyktingar, terrorism och islam.

Så valresultatet placerar Norge, likt Danmark, i en fålla för sig; en förskräckande stor del av valmanskåren ser muslimer, flyktingar, utländska snyltare och kriminella överallt. De främmande ska därför sättas under press och politisk och polisiär övervakning. Detta trots att Norge redan har en påfallande restriktiv flyktingpolitik.

En liten tröst i eländet; över hälften av norrmännen säger sig aldrig kunna rösta på Jensen och hennes parti.

Nu får de röda och gröna fyra år till, trots att högerpartierna blev procentuellt något större. Det kan bli några lyckliga år. Regeringen lovar stora satsningar på de äldre; högre pensioner, bättre bostäder, sjukvård och omsorg. Mer av rättvisa och bättre standard för pensionärerna kan det sammanfattas.

I Sverige erbjuder Fredrik Reinfeldt fattigpensionärerna 40 kronor mer i månaden. Andra pensionärer förlorar en hundring.

Mer läsning

Annons