Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryck upp er

Annons

Något är väldigt fel med den här val- rörelsen. I kampen mellan de två block har sakfrågorna drunknat i den aldrig sinande strömmen av utspel och kontringar.

Medierna klarar delar av uppdraget bättre den här gången. Förslag och utspel granskas under förstoringsglas, beräkningar görs, faktakollandet framstår som långt mer djuplodande än det tidigare varit. I vissa frågor har bevakningen förfallit. Som ifråga om det så kallade Butler-förslaget. En bisats antog abnorma proportioner i en rapportering som handlade om allt annat än huvudförslaget om att bygga infrastruktur kring kollektivtrafiken i Stockholm. Stockholms Socialdemokrater bjöd förvisso in till det, men är det verkligen den här typen av meta-debatter vi behöver med bara veckor kvar till valet? Nej, men en Butler är enklare att förstå än löften om miljardsatsningar som ständigt slängs in med brasklappen, om och när ekonomin tillåter.

Trots det kan det konstateras att det den här gången borde vara lättare än på mycket länge för väljarna att fatta ett välinformerat beslut på valdagen. Om det inte vore för partierna.

Det handlar om en strid på marginalen den här gången. Väl medvetna om detta har också de svenska maktblocken förfallit i ett taktiserande så perverst fokuserat på vad motståndarna gör och inte gör att man helt tycks ha glömt bort väljarna. Väljare som skall försöka hitta ett parti att rösta på mitt i geggan.

Vad vi ser just nu är en valrörelse som knappast kan klassas som värdig.

Den tidsmässiga följa John-leken Socialdemokratern och Moderaterna ägnade sig åt när de presenterade sina valmanifest var illavarslande. Tyvärr handlade det uppenbarligen bara om en fingervisning om hur valrörelsen 2010 skulle arta sig. Det kallas kampanjstrategi. Men när kampanjstrategi blir viktigare än politiken väljarna skall rösta på har något gått väldigt, väldigt fel.

Mindre än fyra veckor kvar nu. Ryck upp er. Väljarna förtjänar mer än så här. Jenny Wennberg

Mer läsning

Annons