Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryt om RUT

Annons

Socialdemokraterna verkar inte vara ense internt rörande det här med ROT och RUT. Enighet är inte en självklarhet på alla områden, men debatten om RUT-avdraget som tog fart igen efter Carin Jämtins och Ilijan Batljans bisats om butler-tjänst sossar emellan får partiet att framstå som vilse i pannkakan, vilket knappast är ett intryck man kan kosta på sig att förmedla till väljarna med bara en månad kvar till valet.

RUT-avdraget är på det hela taget en fråga på marginalen. Även om den blåsts upp till oanade proportioner i valrörelsen eftersom det handlar om en ideologiskt präglad fråga där Socialdemokraterna uppenbarligen vacklar internt. Det gör också att motståndarna hugger frenetiskt så fort tillfälle ges. Som i samband med butler-bisatsen.

RUT-avdraget subventionerar idag först och främst städtjänster för de som hade råd med detta redan innan rätten till skatteavdrag infördes. Det gör dagens avdragsrätt problematisk. Av det enkla skälet att det inte finns någon anledning att använda skattemedel till att subventionera tjänster för bättre bemedlade. RUT-avdraget kan bara förtjäna sitt existensberättigande genom att bidra till att skapa fler arbetstillfällen, vilket det ännu inte finns några bevis för att RUT lyckats åstadkomma. Något som dock kan handla om en Luthersk inställning till hemarbete bland svenskarna, som degraderar kvinnligt arbete och som dessutom skapar en skämsfaktor kring att låta andra städa våra hem.

En sådan kollektiv inställning till städning tar tid att förändra och därför finns det också anledning att ge detta skattemässiga experiment tid att utvecklas för att bättre kunna utvärderas.

Men Socialdemokratin tampas uppenbarligen med frågan ur ett ideologiskt perspektiv. Det arbetarklassromantiska skimmer som omgärdar gruvarbetaren har aldrig förärats städerskan. Hon är snarare övertäckt av en stigmatiserande smutsgrått lager damm. Logiken haltar, men så handlar det här med städning också mer om symboler än om något annat. Det är hedervärt att arbeta i gruvan, men degraderande att städa någons hem.

Allt arbete är värdefullt. Den som värderar allt arbete lika har inte heller några ideologiska problem med att acceptera RUT-avdraget. Men det måste generera arbetstillfällen. Gör det inte det skall RUT väck.

Mer läsning

Annons