Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-kriskommissionen missar huvudproblemet – en förlegad partikultur

Socialdemokraternas kriskommission har nu presenterat en rapport över de problem partiet har. Det är bra att man pekar på jobbfrågans betydelse, klimatfrågorna och de internationella frågorna lyfts fram och man understryker vikten av förändringar i partiorganisationen.

Annons

Arbetet är omfattande. Allt fokus i medierapporteringen handlade om att S kommer att höja skatten. Men i den moderna medievärlden finns ingen rättvisa eller duktighetspoäng att hämta. Någonstans måste man inse vad som kommer att hända när man möter media. Allt är inte medias fel. Det är oproffsigt och olyckligt då det skymde viktiga punkter i rapporten.

Kommissionens mest intressanta område är kritiken mot partiorganisationen och behovet av reformeringar av partistyrelse, kongresser, det politiska arbetet och behovet av kontakter med fler organisationer än LO. Ansatsen är spännande, att S ska bli ”Sveriges mest öppna, nyfikna och ödmjuka parti”. Målet är bra men vägen dit är lång, mycket lång. Vi som växt upp i rörelsen vet hur konservativ partikulturen är. Därför är det svårt att se hur partiet ska kunna omvandlas till Sveriges modernaste parti. Det är närmast en fantasi.

Moderaterna fick genomlida flera valförluster innan självinsikten nådde verkligheten. Vi är dessvärre inte där. Det finns goda krafter i partiet som vill se en förändring. Men det saknas kraft och vi är fångna i en förlegad partikultur som har mycket odemokratiska inslag. Det bäste exemplet är valet till ny partiordförande och ledning. Ombuden till extra kongressen lär enligt tradition bara ha ett förslag att förhålla sig till. Det låter fint men det är inte demokratiskt och hör hemma i en kommunistisk partitradition. Något som knappast kan ses som modernt. Alla partier som vill vara en del av folket får anpassa sig. Vill man vinna människors förtroende måste man göra upp med en partikultur som stött bort människor från partiet, både som aktiva och väljare.

Det är bra att Mikael Damberg trätt fram. Fler bör göra det och öppet förklara vad de vill göra som ledare. Vad de vill förändra och vilken väg man vill se både politisk såväl som organisatoriskt. Det måste andas vilja, vision och tydlig förändring. Annars vinner vi inga val.

Förändring kan man inte prata sig till. S-kommissionens missade det viktigaste; en partikultur som befäster en elits makt, mygel och hindrar en sund utveckling av ett parti som har de bästa värderingarna. Mubarak och hans regim föll. Det inspirerar människor i hela välden. Även vi socialdemokrater borde bli det.

Aleksander Gabelic

Mer läsning

Annons