Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(S)om milda borgare

/
  • Socialdemokratiskt alternativ. Rut ska begränsas till att gälla barnfamiljer och pensionärer.

Annons

Uppgifter om innehållet i Socialdemokraternas budgetalternativ har presenterats och läckt ut i går.

Till de förra hör satsningar på utbildning. Det ska bli 8 700 fler platser på högskolorna. Samt fler platser på komvux, folkhögskolor och gymnasiet. Och kommuner ska tvingas satsa mer på skolor i områden med sociala problem. Det är bra.

Till de läckta uppgifterna hör att S avser halvera det man får dra av för Rot (reparationer med mera) och rut (hushållsnära tjänster). Detta till maximalt 25 000 kronor per person och år.

Rut ska begränsas till att gälla barnfamiljer och pensionärer. Rutavdraget har visat sig användas av främst välbeställda personer. De borde klara av att betala för sådana sysslor utan att staten subventionerar dem genom avdrag.

Pengarna som S lägger på R ut, om än i mindre grad än borgarna, skulle göra bättre nytta inom vård och äldreomsorg. Visserligen har R ut gjort att en del äldre fått hjälp. Men många av dem skulle ha nytta av en mer omfattande kommunal hemtjänst.

Rotavdrag är delvis en metod att parera konjunkturer. Rot kan trappas ned om konjunkturen blir bättre. Men den ser nu ut att försämras, vilket gör S-förslaget om halvering ologiskt.

En del andra uppgifter kom också. En var att skatten för pensionärer sänks med mellan 100 och 250 kronor i månaden.

De flesta pensionärer, särskilt de med låg inkomst, skulle dock gynnas mycket av andra åtgärder än sänkt skatt. Exempelvis mer resurser till äldreomsorg, sjukvård och billiga läkemedel.

Ersättningen i a-kassan väntas höjas av S, oklart hur mycket. Det vore en framgång jämfört med uppgifter för några dagar sedan om ingen höjning.

Samma gäller uppgifter om att sjukersättningen ska förbättras, oklart hur mycket.

S har inte råd att slarva bort sin profil som socialt ansvarstagande genom bra trygghetssystem finansierade med skatter på minst dagens nivå.

S ska inte följa John efter borgarna genom att anamma deras politik, men i mindre omfattning och några år senare. Vad S står för jämfört med borgarna blir då bara en gradskillnad, inte en artskillnad.

Robert Sundberg

Mer läsning

Annons