Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S starka inför kongressen

/
  • Stefan Löfvens socialdemokrater får ökat väljarstöd i två undersökningar – men mycket kan hända innan valet.

Annons

Inför sin partikongress i morgon fick Socialdemokraterna fina opinionssiffror i två mätningar på annandagen. Den ena, från Ipsos, gav 34,6 procent, en uppgång från 33,1 procent en månad tidigare.

Den andra var en sammanställning gjord av Novus av sin mätning och fyra andra instituts resultat. Även i den ökade Stefan Löfvens parti, till 33,4 procent jämfört med 32,2 i februari.

Läget är än mer uppmuntrande för S med tanke på att problemen för den borgerliga regeringen fortsätter. I Ipsos får Centerpartiet 3,8 procent, under riksdagens spärr. Och Kristdemokraternas stöd ligger på spärrens nivå.

I Novus sammanställning ligger C och KD under spärren på 3,5 procent vardera. Dessutom noterar Moderaterna med cirka 28 procent i båda mätningarna en nivå på två procentenheter under sitt valresultat.

Underlaget för en framtida S-ledd regering, de tre rödgröna partiernas stöd, har ökat.

Samtidigt finns det anledning att höja ett varnande finger.

Sverigedemokraterna har fortfarande ett högt stöd, även om det minskade i Ipsos. 8 procent i det institutet och 9,2 i Novus sammanvägning gör att SD konkurrerar med Miljöpartiet om titeln tredje största parti.

När det blir valrörelse får de mindre partierna större uppmärksamhet. Deras chans att öka sitt stöd förbättras. Det behövs inte mycket för att C och KD ska klara spärren till riksdagen.

I Ipsos mätning får alliansens partier och SD sammanlagt lika stort stöd som de tre rödgröna partierna: 49,4 procent. För att kunna regera behöver de tre rödgröna partierna få en majoritet i riksdagen. Det blir svårt.

Även om alliansregeringen backar kan en ökning för SD kompensera det och göra att de rödgröna misslyckas att nå majoritet.

Sverige kan bli svårt att regera efter valet. Varken S eller M vill ha med SD att göra. Och inget borgerligt parti är villigt att samarbeta med S, ens om S-politiken läggs nära dem. Behovet av att profilera sig är stort för C, KD och FP.

Svårigheten att hålla migrationsuppgörelsen visar att M har problem att visa kompromissvilja mot MP. Att M ska kunna samarbeta i någon större utsträckning med MP är föga troligt.

Robert Sundberg

Annons