Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(S)vart i medierna

/
  • Mona Sahlin och Socialdemokraterna skildras ofta negativt i medierna. Det visar en mätning som Sveriges Radios Ekot gjort.

En anledning till att det gått dåligt med väljarstödet för Mona Sahlin och Socialdemokraterna senaste året har varit att de ofta skildrats negativt i medierna. Det har inte varit enda orsaken, men det har bidragit.

Annons

Ett bevis på att det stämmer kom i går i Sveriges Radios Ekot, som låtit göra en undersökning. Den mätte hur S, och S-ledaren Sahlin, skildrats de senaste tolv månaderna.

Det jämförs med hur Moderaterna och M-ledaren Fredrik Reinfeldt skildrades under tolv månader för fyra år sedan, då de var i opposition.

Under den period då skildringen av S och Sahlin mättes var 27 procent av artiklar och inslag i radio och tv negativa. När samma typ av mätning gjordes av hur M och Reinfeldt framställdes motsvarande period för fyra år sedan var bara sex procent av skildringarna negativa.

Vad som inte framgår av undersökningen är att även skildringen av S-regeringen och statsministern då, Göran Persson, var ganska negativ. Framställningen i medierna av Reinfeldt och hans regering har däremot varit ganska positiv det senaste året. Det ger en stor kontrast i medierna mellan svart för S och ljust för M.

Oklart är det även vad S avser göra vid en valvinst om partiet ska regera med MP och V. De tre har inte presenterat ett gemensamt program.

Ett tredje problem är negativa händelser som AMF-affären med LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin, som även sitter i S-ledningen, som har spillt över på S.

Samtidigt är det så att hur än S och Sahlin agerat hade de fått kritik. Om S hade sagt sig gå till val ensamma med egen politik hade det fått kritik, för att vara orealistiskt att tro sig kunna nå egen majoritet.

Mer läsning

Annons