Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så föds ännu fler terrorister

I fredags var det 11 september. Någon kallade den dagen Dagen som Gud glömde, och det kan man hålla med om. Attacken mot World Trade Center 2001, Anna Lindhs dödsdag 2003 och juntans militärkupp i Chile 1973.

Annons

Det är händelser som inte bara var tragiska i sig, utan som gav mycket större effekter efteråt än vad vi någonsin hade kunnat tro.

Inte minst gäller det attacken mot World Trade Center. Den inledde ett krig mot terrorismen som fortfarande verkar med full kraft. Storebrorssamhället får allt tydligare uttryck i form av bland annat FRA- och ipredlagarna och vi har en global rättsordning helt utan grundläggande mänskliga rättigheter. Man kan tillfångatas utan att få veta vad man anklagas för, utan att få en advokat och utan att få ställas inför en domstol. Och allt detta sker i demokratier och till och med i The Land of the Free.

Vi ska bekämpa terrorismen, men att göra det på ett så oprecist sätt som har skett de senaste åtta åren föder, för att citera president Obama, fler terrorister än vad det eliminerar.

Men vi blev ju faktiskt av med en diktator som Saddam Hussein, och flickor och kvinnor får faktiskt gå i skolan i Afghanistan nu, säger de som försvarar kriget. Jo, men med den logiken borde USA också attackera Saudi-Arabien, Förenade Arabemiraten och en mängd andra länder, som också är diktaturer och förtrycker kvinnor. Saudi-Arabien hyser ju dessutom familjen bin Ladin...

Men skillnaden är att de här länderna råkar ha goda relationer med USA och framförallt, mycket olja.

Men att bli av med de diktaturerna och förtrycken som en spill-over-effekt av det oprecisa kriget mot terrorismen är inte aktuellt. För det är ju inte en kamp mot diktaturer eller för kvinnors rättigheter vi ser, eller ens ett krig mot terrorismen, för då hade man gjort på ett helt annat sätt.

Syftet är, och förblir, att USA ska befästa sin position som den enda kvarvarande supermakten, som också med vapenmakt kan bekämpa åsiktsmotståndare och försvara vänner oavsett hur odemokratiska eller kvinnoförtryckande de faktiskt är.

Det värsta med det här oprecisa kriget mot terrorismen är att det föder en mentalitet att allt är tillåtet för ett högre syfte som någon annan definierar och att det bara är att stå ut. Många är de som i efterhand, med rätta, blivit anklagade för sin flathet när de var lägervakter i koncentrationsläger eller sköt dem som ville över järnridån i Östeuropa. De gjorde bara vad de blev tillsagda…

Men vi förväntar oss mer av var och en av oss än att bara vara medlöpare. Det gäller även i kriget mot terrorismen.

Annons