Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så skapas en terrorist

/
  • Våld föder våld. USA:s krig mot terrorismen är en flopp. Militärbasen på Guantanamo är ett praktexempel på hur en stat bör göra – om den är ute efter att skapa grogrund för terrorism.

Annons

Fem dagar efter terrorattackerna mot World Trade Center och Pentagon deklarerar president Bush ”krig mot terrorismen”.

Tre månader senare grips den då 22-årige svensken Mehdi Ghezali på gränsen mellan Pakistan och Afghanistan. Varför? Ja, det kan man fråga sig. Ännu i dag, nio år senare, är det inte klarlagt. Ghezali själv har uppgett att han var i Afghanistan för att studera islam när han greps av pakistanska myndigheter, som i sin tur överlämnade honom till amerikanska styrkor. (Sedan har det framkommit att Pakistan tjänade ”miljontals dollar på belöningar” för att överlämna terrormisstänkta till USA. Detta bland annat enligt Pakistans förre president Musharraf.)

I början av 2002 förs Ghezali till den amerikanska militärbasen vid Guantanamo på sydöstra Kuba. Det är här den amerikanska staten samlar sina fångar i kriget mot terrorismen.

Svensken Mehdi Ghezali är en av närmare 800 människor som fängslas på militärbasen. De fångar som släppts har vittnat om hur de med bakbundna händer och sina huvuden täckta av huvor fick bo i varsin spartanskt inredd bur, mindre än djurburar på zoo. De tvingas utstå såväl fysisk som psykisk tortyr och rutinmässig förnedring.

Mehdi Ghezali sitter fängslad på Guantanamo i två och ett halvt år. Sedan släpps han plötsligt. Men vare sig han själv eller svenska myndigheter säger sig ha en aning på vilka grunder han satt fängslad. Inte förrän nu. Nu när Wikileaks har släppt dokument från den amerikanska militären om fångarna på Guantanamo. Fast den amerikanska anledningen verkar vara ganska vag. Minst sagt.

Enligt dokumenten ansåg amerikanarna att Ghezali skulle kunna ge dem information om rekryteringen av muslimska utlänningar under vallfärden till Mekka. Amerikanarna hävdar även att Ghezali är enkel att manipulera, gärna influeras av andar och antas vara mycket sårbar inför försök att rekryteras för framtida terroristaktiviteter.

Något som skulle kunna tolkas att han fängslas och torteras i förebyggande syfte.

Sedan juli 2004 är Ghezali en fri man, men antagligen märkt för livet av behandlingen på Guantanamo.

I artiklar om Ghezali efter frisläppandet går det att utläsa att han har blivit allt mer religiös. Han har fortsatt att resa runt i världen för att praktisera sin religion, bland annat i Storbritannien där han träffat andra Guantanamofångar. I augusti 2009 grips han i Pakistan, misstänkt för att ha träffat ”terroranhängare”. Han släpps dock utan att några formella anklagelser riktats mot honom.

Våld föder våld. Det får vi lära oss redan på dagis (förskolan). Att behandla människor värre än djur, tortera dem, anklaga dem och sedan släppa dem fria utan rättegång skulle göra de flesta människor fyllda av hat och hämnd. USA.s krig mot terrorismen är en rejäl flopp. Guantanamo (likväl som Abu Ghraib) är praktexempel på hur en stat bör göra, om den är ute efter att skapa grogrund för terrorism. Den stat som vill motverka terrorism bör göra helt tvärtom.

Mer läsning

Annons