Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säg ja till Palestina

Annons

En gång var Sverige en stark röst i världen. Sverige var en kraftfull röst i protesterna mot apartheidsystemet i Sydafrika, en hård kritiker när det gällde USA:s krigsföring i Indokina – och under många år en av de ledande rösterna när det gällde att försöka lösa konflikten mellan Israel och Palestina. I dag är det mycket, mycket tyst. Vi har en utrikesminister som twittrar och bloggar om en hel massa. Men när det gäller att sätta ned foten, och ta ställning, då är det alldeles för ofta väldigt tyst.

Just nu pågår FN:s generalförsamlings årliga session. På fredag talar Israels premiärminister Benjamin Nethanyau och Palestinas president Mahmud Abbas strax efter varandra. (Även Fredrik Reinfeldt står på talarlistan)

Palestinas Mahmud Abbas har deklarerat att han kommer att ansöka om ett palestinskt medlemskap i FN. Palestina tänker sig bli FN:s 194:e medlemsstat.

I dag har 122 av världens 194 (erkända) länder erkänt staten Palestina. Sverige är inte ett av dem. Det är en ynkedom. Utrikesminister Carl Bildt lämnar svävande svar på frågan om ett svenskt erkännande.

Israel-Palestinakonflikten är låst för tillfället. Fredssamtalen ligger nere, förhandlingsvägen verkar stängd. Om Palestina kan beteckna sig som en stat i juridisk mening hamnar konflikten i ett helt annat skede. En tvåstatslösning förutsätter att det finns två juridiskt likvärdiga parter. Därför bör Sverige ta en tydlig ställning. Carl Bildt, höj rösten, säg ja till Palestina.

Mer läsning

Annons