Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säg nej till Europakten

Annons

Snart måste Sveriges riksdag bestämma sig om Sverige ska gå med i europakten eller ej. Det självklara svaret är nej.

Den deal som den svenska regeringen försöker sig på, att vara med i pakten, men inte vara nödgade att följa paktens regelverk är meningslös. Enligt Reinfeldt skulle Sverige eventuellt få vara med på något möte per år, och då tänker sig regeringen att då, då ska vi minsann få dem att lyssna på hur vi vill ha det hela. Det är inte särskilt realistiskt.

Skeptikerna menar att EU-pakten är ett sätt att tvinga in Sverige bakvägen in i EMU. Det bör dock påpekas att Sverige redan har förbundit sig att gå med i EMU (i och med EU-inträdet 1995). Sverige har inte som Danmark och Storbritannien något undantag, utan ska enligt avtalstexten införa euron när vi uppfyller de så kallade ”konvergenskriterierna”. Vilket inte är något annat än ett spel för gallerierna.

I grunden handlar europakten om demokrati. Var besluten om vår ekonomiska politik ska tas. Om Sveriges riksdag ska ha att besluta om vilken ekonomisk politik som ska föras i Sverige, eller om besluten ska tas i Bryssel.

Det finns ett megafel i tanken hur EU tänker rädda eurozonens krisande ekonomier. Deras recept är åtstramning, utförsäljning av offentliga egendomar och lägre löner. Något som i stället riskerar att resultera i att den ekonomiska krisen snurrar allt snabbare i en nedåtgående spiral. Skuldkrisen växer, fattigdomen och ojämlikheten tilltar.

Det finns bättre lösningar.

Anna Norling

Mer läsning

Annons