Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sahlin ägde

/

Mona Sahlin piskade stjärt med Fredrik Reinfeldt i torsdagens debatt i TV4.

Annons

När Reinfeldt börjar rapa statistik från SCB om 100 000 fler arbeten än vad Socialdemokraterna uppger på sina valaffischer smashade Mona Sahlin på upplägget och demaskerade den oärliga användningen av SCBs statistik.

Siffrorna Reinfeldt refererade till var sommarstatistik, eftersom sysselsättningen stiger under sommaren på grund av bland annat säsongsarbete speglar inte den statistik Reinfeldt använde sig av i debatten den reella arbetslösheten. Så används siffror för att tjäna sin herre. Förvisso inte en lögn, men däremot ett extremt vilseledande sätt att använda statistiken på.

Oppositionens insats i gårdagens debatt i TV4 var stark. Alliansen var däremot på defensiven och ställde sig i oppositionsställning.

Trots fyra år av regeringsinnehav talade exempelvis Jan Björklund om skolpolitiska misslyckanden som om han själv inte varit ansvarig för skolpolitiken under de fyra senaste åren. De resultat som genereras idag är delvis ett resultat av borgerlig skolpolitik, inte Socialdemokratisk, men det är ett faktum Björklund inte vill kännas vid.

Ifråga om vården och sjukförsäkringen visade Sahlin tydligt på behovet av en sjukförsäkring som inte tvingar ut svårt sjuka i kylan, alliansens kanske största misslyckande. Reformen av sjukförsäkringen var ett hafsverk som fick ödesdigra konsekvenser för den enskilde.

Av de 40 000 utförsäkrade har 3 procent fått jobb. Alliansen hade mycket svårt att argumentera mot oppositionens kritik på området av det enkla skälet att de själva är väl medvetna om detta misslyckande. Att Göran Hägglund inte kunde svara cancersjuka Maria som fått vänta i månader på operation är inte konstigt, men det är trots det ynkedom. Människor lider i dagens Sverige. Det är dock ett faktum som alliansen uppenbarligen inte vill kännas vid.

Den som valde att lägga två timmar av sin kväll på TV4s partiledardebatt fick två informativa timmar där valets kärnfrågor avhandlades och skiljelinjerna mellan de två blocken synliggjordes. Dock visar användning av statistik att fakta sällan är just detta. Det gör det svårt för väljarna att värdera partiernas utspel.

Mona Sahlin insats igår var en av de starkaste på mycket länge. Metodiskt, tydlig och påläst desarmerade hon alliansens retorik och belyste borgerliga misslyckanden på områden som ungdomsarbetslösheten och sjukförsäkringen. Och än viktigare; hon lyckades visa vilket alternativet till alliansens politik egentligen är. Mona Sahlin ägde både debatten och Fredrik Reinfeldt igår. Imponerande. Och mycket gott att se.

Mer läsning

Annons