Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sahlin ut – Juholt in

/
  • Ledarskifte. Samtidigt som Sahlins resa i går tog slut påbörjade Håkan Juholt sin. På knagglig engelska förkunnade Juholt att han och Socialdemokraterna ”Won’t back down”.

Annons

Mona Sahlin gick ut hårt i sitt sista tal som ordförande för Socialdemokraterna. Socialdemokraterna lider inte av någon identitetskris, hävdade Mona Sahlin självsäkert. Knappast en korrekt beskrivning av Socialdemokraternas politiska läggning under de senaste 10 åren, men däremot en fullt logisk analys av en socialdemokrati som idogt försökt göra Socialdemokraterna till ett lite borgerligare parti.  Men allt det är nu vatten under broarna. Sahlins främsta arv till sitt parti är inte detta. Det arvet handlar i stället om att göra Socialdemokraterna till ett lite mer samtida parti med självklart fokus på jämställdhet, integration och hbt-frågor. 

Sahlins sista tal till sitt parti blev ett tal mot kärnkraftsberoende, för en fortsatt Palestinavänlig linje och, precis som ifråga om hennes linjetal, ett tal om att skapa en socialdemokrati bortom fördummande falangetiketter. Vilket onekligen vore en välkommen förändring av socialdemokratisk partikultur. Och en nog så viktig punkt att lyfta fram i ett sista tal till ett parti som ser meningsskiljaktigheter som ett problem i stället för en tillgång. 

Mot slutet bar inte rösten för Mona Sahlin. Vilket är begripligt. Mona Sahlin är en politisk kämpe, hennes resa genom partiet och politiken är beundransvärd, eftersom den är så sällsynt, inte minst ifråga om kvinnliga politiker. Sahlin har fallit och rest sig. Hon har varit uträknad men kommit tillbaka. Det visar på en exceptionell styrka omöjlig att inte beundra.   

Samtidigt som Sahlins resa i går tog slut påbörjade Håkan Juholt sin. På knagglig engelska förkunnade Juholt att han och Socialdemokraterna ”Won’t back down”.

Han och hans parti tänker inte vika sig. Man tänker kämpa sig tillbaka till väljarnas förtroende. Hur det ska gå till mer specifikt kommer vi förhoppningsvis i dag att få ett delbesked om då det är dags för Håkan Juholt att hålla sitt linjetal. 

Ett tal som kommer att ange färdriktningen för Juholts ledarskap. 

Ett tal som måste bevisa för kongressen att de gjorde rätt när de valde honom till ordförande. 

Något annat torde inte socialdemokratins sargade självförtroende mäkta med. 

Mer läsning

Annons