Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sånger för de renade

I radion krävs moderaternas partisekreterare på besked: Kan du tänka dig samarbete med Sverigedemokraterna efter nästa val? Inlindat svar som måste tolkas som ett ja.

Annons

Göran Hägglund, moralens och anständighetens väktare i regeringen, fick samma fråga i Ekots lördagsintervju; ett utdraget famlande efter ett ja som ser ut som ett nej, eller kanske. Landet måste ju regeras, säger han. Vi förstår hur.

Sedan hör jag skrålande Sverigedemokrater på en färja; en nidvisa om mordet på Olof Palme, en nazistsång, ett par visor med klart rasistiskt innehåll. I kören Jimmie Åkesson, SDU:s ordförande Erik Almqvist och andra i partiledningen. En privat fest, säger Almqvist, den hör inte till partiarbetet. Vi är, upprepar han, ett parti som andra. Det är den ”statliga radion” som försöker skilja ut oss.

Nå, sångerna säger mer än tusen ord om partiet som försöker klä sig folkligt. När dörren stängs till hytterna kryper det outsagda fram.

Ett parti för främlingsfiender, islamofober och andra som helt enkelt tycker jävligt illa om det mångkulturella samhället.

Sverige måste renas från främmande element, lyder den undertext Åkesson och andra inte lyckas radera. Att Åkesson ber om ursäkt pekar på allvaret, partiet kanske inte klarar det här.

I Gävle väntar vi på Louise Erixons förklaring till den väska som försvann på den där kryssningen. Men hon säger inget.

Torsten Ahlén, som lät sig väljas till andre vice ordförande, är lika diskret. En talande tystnad.

Annons