Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt skatt med lån

/
  • Lovar. Fredrik Reinfeldt lovade sänkt skatt när han höll sitt traditionsenliga sommartal i Vaxholm i lördags.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) talade i Vaxholm i lördags. Han lovade sänkt skatt. Det kändes mer som Gamla Moderaterna än Nya.

Annons

Det hela ska ske i ett fjärde steg i jobbskatteavdraget. Det minskar statens intäkter med 10 miljarder kronor. Pengarna från skattesänkningen skulle, likt tidigare steg i avdraget, gå studenter, pensionärer och de allt fler arbetslösa förbi.

Reinfeldts vallöfte är inte från regeringen utan från hans parti. De andra regeringspartierna vill andra saker. KD vill ha sänkt skatt för pensionärer. FP vill ha 10 000 fler utbildningsplatser. C vill ha sänkt arbetsgivaravgift.

KD och FP vill ge mer pengar till kommunerna, så de inte säger upp folk. C menar att deras sänkning av arbetsavgiften ger kommunerna tre miljarder kronor. Statsministern, och hans parti, är emot förslagen från särskilt KD och C.

Reinfeldt kampanjade också negativt mot Sahlin och hennes rödgröna regeringsalternativ. Lars Ohly och hans parti framställdes som ett rött skynke med baktanken att skrämma mittenväljare från S till alliansens partier.

Och är det att värna statens finanser, som har 100 miljarder kronor i underskott, att låna pengar för att sänka skatter, som M och C vill?

Slutligen: Varför gör de som talat så varmt om arbetslinjen så lite för de allt fler arbetslösa?

För övrigt leder S-ledda rödgröna regeringsalternativet enligt Sifos mätning, som kom i går. Men försprånget till M-ledda borgarna är litet, tre procentenheter. Och SD skulle tyvärr komma in i riksdagen och få vågmästarställning. Varken alliansen eller de rödgröna får då majoritet.

Mer läsning

Annons