Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Särskilt stöd

Annons

Försäkringskassan har stramat upp sin bedömning av vad som utgör grundläggande behov enligt LSS. Vilket resulterat i att individer som tidigare beviljats assistansersättning nu får, eller riskerar få, ersättningen indragen.

Att Försäkringskassan stramat upp sin bedömning när det skall avgöras vem som är assistansberättigad enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade handlar inte om först och främst om förarbeten, vilket det hävdades i Ekot under gårdagen. Det handlar inte om lagstiftning. Det handlar inte ens om den enskildes behov. I stora delar ser det hela snarare ut att handla om ekonomi.

LSS, lagen om särskilt stöd kommer att förändras. LSS-kommitténs slutrapport är en gedigen och välbehövlig genomgång av nuvarande lagstiftning.

Vissa av de föreslagna förändringarna rörande lagen är positiva. Som förslaget om att införa en registerkontroll av de som skall arbeta med barn och unga som personlig assistent och om att precisera kraven för rätt till assistans ytterligare för att göra bedömningen mer enhetlig i landet.

Men delar av förändringarna handlar uteslutande om ekonomi. Insatser enligt LSS är kostnadsdrivande. Sedan lagen infördes 1994 har kostnaderna för insatser stigit konstant, just nu ökar kostnaderna med cirka 2 miljarder kronor årligen och beräknas uppgå till 28 miljarder år 2010. Men det handlar enligt bland annat Socialstyrelsen om kostnadseffektiva insatser. Vilket också innebär att pengarna till största del är väl spenderade sådana.

Personlig assistans får den som har funktionshinder som resulterar i att man inte kan leva ett fullvärdigt liv utan hjälp av andra. Den personliga assistentens arbete är extremt värdefullt. Det handlar om ett arbete som syftar till att även den som är funktionshindrad skall kunna leva som alla andra; självständigt och på sina egna villkor. När Försäkringskassan skärper sin tillämpning innebär det att man riskerar beskära människors möjlighet till ett fullvärdigt liv.

Samma sak riskerar bli resultatet av lagförändringarna som föreslås. Det handlar förvisso delvis om positiva förändringar. Men när möjligheten att spara pengar genom den nya lagstiftningen gång på gång poängteras. Då är risken tyvärr också stor att det kommer ske på den enskildes bekostnad.

 

 

Mer läsning

Annons