Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på högskolestudenterna

/
  • Attraktiva studier? Högre studier ska vara ett lättillgängligt och attraktivt val.

Annons

För läkar- och civilingenjörsbarnen följer tanken på högre utbildning med modersmjölken. Men vägen är inte lika utstakad för alla.

Anledningarna är flera: varje år examinerar Kina en halv miljon civilingenjörer, ska Sverige ha en chans i den globala konkurrensen måste kunskap och utbildning vara högsta prioritet. Sverige ska vara, nej, måste vara ett kunskapssamhälle i världsklass!

Gissa därför om man blir beklämd när man tar del av tankegångarna från Studiesociala kommittén, vars uppdrag är att undersöka studenternas sociala och ekonomiska situation och föreslå åtgärder.

Ett av förslagen är en ny tidsgräns för studiemedel på fyra år. I dag berättigar reglerna till sex års studiemedel. Så här kan det alltså bli i framtiden: Lisa läser två terminer historia och statsvetenskap innan hon bestämmer sig för att hoppa på en femårig arkitektutbildning. Blir Studiesociala kommitténs idé verklighet saknar Lisa finansiering de två sista åren av utbildningen. Hade Lisa valt den långa utbildningen under dessa beting? Gjorde Lisa fel som inte valde ”rätt” utbildning direkt? Svaret är nej. Vi måste ha respekt för att folk tar olika lång tid på sig att hitta rätt i högskoledjungeln.

Men det finns också en överbyggnad i diskussionen som handlar om samhällets syn på kunskap och utbildning.

Vad är högskolans funktion, att producera dugliga arbetare, bidra till vår personliga utveckling eller en kombination av båda? Kan kunskap någonsin vara värdelös?

Förutom en mer exkluderande högskola riskerar snävare tidsramar för studiemedel att slå extra hårt mot ungdomar från mindre bemedlade familjer utan starka studietraditioner.

 

Mer läsning

Annons