Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD förlorade kampen om svenskheten

Annons

Sverigedemokraterna har gjort ett katastrofval. Partiets valslogan var SD2018 och ambitionerna var höga. Målet var att bli landets största parti, eller åtminstone landets andra största parti. Men så blev det inte. Trots att SD ökade med 4,7 procent så blev detta val ett fiasko för dem.

SD fick nämligen endast 17,6 procent, inte 20 eller 30 procent som Åkesson hoppades på och därmed blev de det tredje största partiet.

Hur mycket SD än anstränger sig för att nå fram till väljarna, så lyckas de uppenbarligen inte. Detta trots en migrationskris som de har kunnat använda till sin fördel. Men den krisen är över, och kommer nog inte tillbaka. Kanske påverkade den senaste tidens skandaler deras valresultat. Flera sverigedemokratiska företrädare har avslöjats med att ha nazistiska sympatier och att ha bedrivit en våldsam hatretorik på olika internetforum. Detta kan ha skrämt iväg potentiella SD-väljare.

Partiet har ansträngt sig för att framstå som så vanliga som möjligt, men det är de såklart inte. Även det faktum att Åkesson gick i polemik med SVT kan ha varit till SD:s nackdel, att utmåla sig som ett ständigt offer och att gå i konflikt med andra är nämligen inte så uppskattade drag i Sverige.

Sverigedemokraternas partiledare Jimme Åkesson hade höga förhoppningar på valresultatet. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Svenska värderingar är progressiva, inte kvinnofientliga och odemokratiska. SD är ett parti som inte får med sig kvinnorna. Varför skulle svenska kvinnor vilja rösta på ett parti som vill göra inskränkningar i aborträtten?

SD:s åsikter är extrema och speglar inte den stora merpartens värderingar i Sverige. Socialdemokrater för Tro och solidaritet sammanfattade dessa tankegångar väl i sitt valmanifest när de skrev att:

”Svenskarna älskar naturen. SD har ingen miljöpolitik att tala om. Svenskarna är i regel hoppfulla om framtiden. SD lever på domedagsprofetior. Svenskarnas tilltro till demokratin är stark och långlivad. SD:s partitopp gick med i partiet när de ännu flaggade med nazistfanor, och de har inte väsentligen ändrat partiets budskap sedan dess. Svenskarna är bland världens mest inkluderande, solidariska, sanningsälskande, icke-auktoritära och progressiva folk. Svenskarna respekterar ledare som ser andra, lyfter laget och diskar sin egen kaffekopp. Jämfört med nästan alla andra länder är vi betydligt mer öppna för att släppa in olika kulturer, religioner och etniciteter i våra liv. Jämställdhet, frihet och rättvisa är urstarka svenska värden, jämfört med andra länder”.

Hela 82 procent av väljarna röstade inte på Sverigedemokraterna. Det straffar sig att intrigera, att vilja försämra aborträtten och att ha politiker som är brottsbelastade. Det är nämligen inte uppskattat i Sverige, och det är inte svenskt, varken om man ser till historien eller nutiden. Frankrikes president Emmanuel Macron uttryckte det som att Åkesson inte är kompatibel med svenska värderingar.

Jimmie Åkesson vill få oss att tro att det han står för är Sverige, att han och hans parti är de enda rätta uttolkarna av svenskheten. Men det här valet visar att han har förlorat kampen om svenskheten. Han förlorade sin egen kamp och lyckades inte skapa splittringar och hat i Sverige. Den svenska demokratin står sig stark efter detta val.

Invandrare får inte jobb för att de inte passar in i Sverige sade Åkesson i SVT:s debatt. Det här valet visade att det i själva verket är SD som inte passar in i Sverige.

Mer läsning

Annons