Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se Inside Job!

/

Annons

Det är svårt i dessa dagar att inte bekymra sig om ekonomiska frågor. Själv är jag notoriskt ointresserad av min egen privatekonomi och har ett visst ekonomiskt utrymme att ha råd att vara det. Världsekonomin intresserar jag mig dock väsentligt mycket mer för. Att den ekonomiska världen är lite mer kolerisk än vad både ekonomer och vi andra mår bra av är uppenbart. Den läggningen kopplad till en bedövande girighet är förödande för oss alla.

Jag har inte sett filmen Inside Job än, men de som har gjort det säger att det är en nyttig genomgång av vem som tar ansvar och inte i USAs finansiella värld.

När regissören Charles Ferguson gick upp på scenen och tog emot sin Oscar tidigare i år sa han: Förlåt mig, men jag måste inleda med att berätta att tre år efter den gräsliga finansiella krisen orsakad av massiva bedrägerier, har inte en enda finansdirektör hamnat i fängelse, och det är fel!

När vanliga rånare stjäl vill vi straffa dem. När samhällsfarlig verksamhet utövas förfasas vi om det så är terrorism, smittspridning eller miljöförstörning. Mot det har vi också rimligt vassa verktyg i form av lagar, poliser, åklagare och ett domstolsväsende som förstår brotten och kan lagföra skyldiga. Men när det gäller stora finansmiljardärer är vi renons. Polisen och åklagarväsendet förstår inte vad de håller på med och politikerna har antagligen ingen vettig lag som gör det olagligt.

Till det kommer att det uppenbart inte är politiskt omöjligt eller olagligt att sätta sitt land i finansiell bankrutt. Någon i de gångna politiska ledningarna i Grekland, USA, Portugal, Spanien, Italien eller Irland borde väl kunna ställas till svars? Men inget händer. Eller Tyskland och Frankrike som struntar i uppsatta EMU-regler?

I min privatekonomi har jag slutat spara och använder alla pengar jag får över till att amortera på mina bolån. Det är synd och det borde jag inte behöva göra. Men det gör jag bara för att det finns ett antal, företrädesvis stormrika män på den globala finansiella marknaden, som inte har några skrupler, och som ingen lag rår på. Och till dem kommer ett gäng politiker som inte klarar av att ta ansvar.

Vad de gör påverkar oss alla. Det är dags för lite nationell och global lagstiftning! Och några poliser och åklagare här hemma och globalt som förstår och orkar lagföra. Men innan dess borde vi alla hyra dvd:n Inside job. Om inte annat så för att bli förbannade och vilja förändra!

Ursula Berge

Mer läsning

Annons