Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ser inte, finns inte

/
  • Den rumänska socialministern Rovana Plumb besökte på fredagen Sverige för samtal med de svenska kollegorna socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

Det krävs självinsikt för att komma till rätta med de egna problemen. Tyvärr är avsaknad av självinsikt relativt vanligt. Ett tydligt sådant exempel är Rumäniens regering.

Annons

När den rumänska socialministern Rovana Plumb på fredagen besökte Sverige för samtal med de svenska kollegorna ställde hon sig mycket frågande till romernas situation i Rumänien. "Det finns ingen diskriminering i Rumänien", sade hon under den presskonferens som hon hade tillsammans med den svenska socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) och barn-, äldre- och jämställdhetsministern Åsa Regnér (S).

Mm, det är i och för sig väldigt praktiskt att inte ha någon självinsikt, för då ser man inte heller några problem. "Nä, Ingen diskriminering i mitt land", mycket praktiskt. Problemen puts väck. Borta.

Verkligheten är dock en helt annan. De uppemot två miljoner romer som bor i Rumänien klassas som andra sortens medborgare, som paria. De utsätts för trakasserier och saknar ofta identitetshandlingar, vilket gör att de lever utanför samhället. En stor del av de rumänska romerna är analfabeter, och många av de romska barnen går inte i skolan. Färre än 30 procent av romerna har ett jobb, och majoriteten av de rumänska romerna bor i hushåll som saknar antingen rinnande vatten, el eller avlopp. Samtidigt bygger politiker bokstavligt talat murar som hägnar in romska stadsdelar.

Den främsta anledningen till att Rovana Plumb var inbjuden till möte med den svenska socialförsäkrings- och barn- och äldreministern stavas romska tiggare. Människor som ser det som ett bättre alternativ att sitta utanför svenska butiker i minusgrader och be om några kronor än att stanna kvar i Rumänien.

På ett sätt är det bra att dessa människor har blivit så många i Sverige. För endast på detta sätt tvingas de med makt att förändra se problemet, och därmed ta itu med det. Hade de romska rumänerna alla stannat i Rumänien hade inte svenska politiker tvingats se vilka problem som finns för romer i Rumänien. Då hade problemen på nåt sätt inte funnits. Ungefär som problemen inte verkar finnas för Rovana Plumb, hon ser inte, och då finns inte problemen.

Men nu har den rumänska regeringen tvingats att öppna ögonen, åtminstone till en del. Pressen på Rumänien att förbättra romernas livssituation har blivit allt starkare. Inte minst från svenskt håll.

För att romska rumäner inte ska tycka att det är ett bättre alternativ att sitta utanför en liten butik i södra Norrlands kustland i minusgrader och tigga åt sig småmynt än att stanna kvar i Rumänien måste diskrimineringen av romer i Rumänien upphöra. Och det kommer inte att ske förrän styret i Rumänien erkänner att diskrimineringen finns.

Mer läsning

Annons