Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuka var sjuka!

/
  • SJUK? FRISK? Tiotusentals sjuka återgår till sjukskrivning och arbetslösa lämnar fas 3 och anmäler sig på socialkontoren. Men regeringens ”reformer” ligger fast.

Annons

De utförsäkrade återgår i sjukskrivning, de som fösts in i fas 3 går tillbaka till arbetslösheten. Och på Apoteken river ungdomar åt sig receptfria läkemedel i sådan mängd att ministern manar till besinning.

Och, på ett annat spår, letar den nya tågministern lösningar på järnvägseländet. Hon söker svar, men ställer fel frågor. Fri konkurrens på spår som inte har plats för fler än några få brukare var ändå bättre än de förra monopoljärnvägen, säger hon. Att öppna för fler tåg som inte kommer i tid är ju också en sorts valfrihet.

Högerregeringens ”reformer” slår nu tillbaka. Eller om det är verkligheten som inte låter sig tämjas av valhänta ministrars dogmatiska tro på marknadens välsignelser.

De fria apoteken, på en konkurrensutsatt marknad, skulle ju välsigna konsumenterna med kvällsöppet och lägre priser.

Sedan, när multinationella koncerner skaffade sig monopol och vinsterna försvann till skatteparadis var det inte så roligt längre. Ungdomars missbruk av läkemedel ingick ju inte i den förväntade praktiken.

Och att tvinga sjuka att friskskriva sig var ju, i teorin, en lysande idé. De som gått sjukskrivna måste ta eget ansvar för sin sjukdom, eller riskera att bli utförsäkrade. Inför det valet måste väl fler krya på sig och skaffa ett hederligt jobb? Lite tvång skulle annars sätta fart på de som såg sig hukande i gränszonen mellan sjukdom och möjlig arbetsförmåga.

Sedan dök alla dessa skräckhistorier upp, med döende i kön till Arbetsförmedlingen. Den nye ministern lovade att se över reglerna, men försäkrade att reformen låg fast, till sådär 99 procent. Och fas 3 skall, säger ministern, ses som ett första steg in på arbetsmarknaden igen för alla som befunnit sig utanför i åratal.

Att fas 3 mest var enkel samtalsterapi eller förströdd korsordslösning hör inte hit. Ett gigantisk misslyckande kallades för ett steg i rätt riktning. Att fas 3 också kunde ses som ett öppet hån mot sjuka och arbetsoförmögna gjorde inga intryck på ministrarna. Fas var den vård och rehab som erbjöds.

Men sjuktalen skrevs ändå ner, miljarder kunde tas hem och förvandlas till jobbskatteavdrag. Men när sjuka faktiskt visade sig vara sjuka och inte simulanter måste de ju ges någon slags försörjning?

Där är vi nu, och snart ställs tiotusentals sjuka och arbetslösa upp i räta led framför socialkontoren.

Mer läsning

Annons