Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skenfeminist?

/
  • Håkan Juholt har en hel del att leva upp till. I sitt tal i Almedalen har Juholt chans att befästa Social­demokraternas ställning som det feministiska parti som partiprogrammet slår fast att de är.

Annons

Ylva Johansson ställde i fredagens DN 10 viktiga frågor om jämställdhet till Håkan Juholt. Med rätta. För det Socialdemokratiska partiet är ett feministiskt sådant, i alla fall enligt partiprogrammet, men Juholt har så här långt varit lika obekväm att tala om jämställdhet som Fredrik Reinfeldt. Vilket inte är ett gott tecken. I riksdagens partiledardebatt blev det Lars Ohly som tvingade fram svar på området, och de besked som gavs vittnade tyvärr om en uppenbar brist på engagemang. För vi borde kunna förvänta oss långt mycket mer av en Socialdemokratisk partiordförande än luddiga svar om välfärd snarare än om jämställdhetspolitik.

Ylva Johanssons inlägg i debatten om Socialdemokratin är förvisso lika mycket ett steg i hennes kamp för att bli kvinnoförbundets ordförande som det utgör ett inlägg för Socialdemokratisk jämställdhetspolitik. Vilket dock spelar mindre roll. Hennes inlägg är ett välkommet sådant och frågorna, som bland annat handlar om hur Juholt avser arbeta för att stärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden, bör Juholt med lätthet kunna besvara.

Socialdemokraterna av i dag kan knappast beskrivas som en radikal samhällsförändrare ifråga om jämställdhet. Att förespråka en tredelad föräldraförsäkring istället för en individualiserad kan närmast beskrivas som ryggradslöst. Jämställdhet är inte en bifråga, det är en avgörande samhällsfråga som löper genom samtliga politikområden och som därför borde ägnas långt större uppmärksamhet inom Socialdemokratin än vad som är fallet i dag. Allt annat gör Socialdemokraterna till ett skenfeministiskt parti.

Frågorna Ylva Johansson ställer till Håkan Juholt är legitima att ställa till en ordförande för ett feministiskt parti som ännu talat mycket lite om jämställdhet. Social och ekonomisk underordning, deltidsanställningar, långtidssjukskrivningar, föräldraskapet, underrepresentation på ledande positioner i samhället, allt detta bär i dag ett kön och det är kvinna. Lämnar Socialdemokraterna arbetet för jämställdhet därhän lämnar man också kvinnorna, men också männen i sticket.

På fredag har dock Håkan Juholt chansen att korrigera avsaknaden av uttalanden om Socialdemokratisk jämställdhetspolitik. I talet som skall hållas i Almedalen vore det onekligen intressant att höra Juholt utveckla sin vision rörande Socialdemokratisk jämställdhetspolitik.

Ta den chansen Juholt.

För du är väl feminist på riktigt?

Mer läsning

Annons