Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skjut föratt döda!

Annons

Bevisen är överväldigande, vittnesmålen förfärande. Människorättsorganisationer lägger fram dokument, bilder och rapporter; allt avfärdas med den arrogans bara den israeliska regeringen, oavsett sammansättning, visar mot palestinierna.

Inga fel, och om någon gjort fel läggs ansvaret på den enskilde soldaten. Så lyder de sedvanliga bortförklaringarna, rationellt nedskurna till att Israel har rätt att försvara sig. Olyckligtvis kräver det en del offer bland fienden, där de civila får skylla sig själva.

Sedan faller bomberna, fosforen sprids över hela kvarter och artilleriet lägger hundratals hus i ruiner. När liken räknats blev det över 1 400, de allra flesta civila. De materiella förlusterna går inte ens att beräkna. Vad kostar det att återuppbygga en hel stadsdel? Vem betalar för nya skolor, sjukhus, fabriker, elverk, reningsverk, bostäder?

För ett drygt halvår sedan träffade jag en tidigare soldat i den israeliska armén, nu medlem i Breaking the Silence, en grupp soldater som vittnar om krigets verklighet. En omskakande upplevelse, som kontrast mot vettvillingarna i bosättarrörelsen.

Nu föreligger en ny rapport om Gaza; en bild av måttlöst dödande, blodtörstiga befäl och en krigsmakt som rakt igenom är rasistisk. Palestinierna är lovliga mål; skjut skallen av dem. Är du osäker, skjut för att döda. Fosfor skall väl få de jävlarna att lära sig en läxa.

Lägg hela Gaza i ruiner. Så lät det i Sderot, en av de tidigare palestinska städer som Israel ockuperat och sedan rensat från araber.

Den moraliska kollapsen lyfts fram av vittnesmål från de egna soldaterna. Att staten viftar bort allt är väntat, men att så många vågar berätta ger ändå en smula hopp.

Annons