Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slå inte ihop C och FP

/

Ett förslag om att slå ihop Centern och Folkpartiet restes häromdagen, av de två ungdomsförbundens ordföranden Magnus Andersson respektive Adam Cwejman.

Annons

Att slå ihop C och FP har det gjorts försök med förr, 1973. Centerpartiet sa dock nej.

På den tiden skilde väldigt lite politiskt mellan de partierna. Men de hade olika partikulturer och olika väljargrupper.

De som röstade på det då 25 procent stora C var i första hand låg- och medelutbildade väljare på främst landsbygden. FP-väljarna var i hög grad välutbildade personer, boendes i städer. Folkpartiet hade då cirka tio procent av väljarna.

Tillsammans utgjorde de två så kallade mittenpartierna huvudalternativet till de regerande Socialdemokraterna. De kallades för styrkebältet i svensk politik.

De två partierna har sedan dess tappat två tredjedelar av sitt gemensamma väljarstöd.

Det är 23 år sedan Centerns väljarstöd var över tio procent. Lika länge sedan var det som FP hade över tio procent, om man räknar bort riksdagsvalet 2002. Visserligen sitter partierna i regeringsställning sedan fyra år. Men i regeringen är Moderaterna dominerande.

En faktor som inte fanns 1973, men finns nu, är att partierna närmar sig riksdagens spärr på fyra procent. Som ett sammanslaget parti skulle de vara säkrare på att vara kvar i riksdagen.

Men det är osäkert om väljarna följer med sitt gamla parti, C eller FP, till en ny partibildning. Att de skulle göra det var troligare 1973, när väljares lojalitet med ett parti var större.

Centern och Folkpartiet har de senaste tio åren gått åt höger. De ligger nu nära varandra, på en position mer till höger än 1973. Frågor om kärnkraft, Nato, EMU och annat som skiljer dem går säkert att lösa för partierna, kanske genom folkomröstningar.

Bättre än en partisammanslagning vore om de två partierna utvecklade sina särarter. Centern borde återupprätta profilen som ett parti som verkar för att hela landet ska leva.

Och Folkpartiet borde bättre odla den sociala delen av socialliberalismen, så att socialt ansvarstagande för svaga grupper blir mer centralt.

Då skulle man kunna tala om två mittenpartier igen, även om det är tveksamt om de kan utgöra ett politiskt styrkebälte.

 

Robert Sundberg

Mer läsning

Annons