Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slott mötte kedjehus

/
  • Victoria Bernadotte och Daniel  Westling är ett par av sin tid. Till skillnad från monarkin som knappast kan kallas för ett statsskick av sin tid.

Slott mötte koja, eller i alla fall kedjehus, och ljuv musik uppstod. Relationen mellan Victoria Bernadotte, även känd som Sveriges tronarvinge, och Ockelbo-sonen Daniel Westling är ett tecken i tiden.

Annons

Giftermålet mellan en kronprinsessa och en medelklass-son besitter ett oomtvistligt symbolvärde. För det visar oss att klassgränserna går att överbrygga. Att kärlek kan vara starkare än strukturer. Det är onekligen hoppingivande. Därför blir också unionen mellan Bernadotte och Westling en klassöverskridande relation som utgör ett finger mot konventionerna. Vi är vårt ursprung. Men vi är också alla individer.

Victoria Bernadotte och Daniel Westling är ett par i tiden. Hovets film där kungen tillkännager det förestående giftermålet bekräftar det. Daniel Westling är den som bär byxorna i förhållandet, men familjens överhuvud är Victoria. Det är hon och hennes arbete som står i centrum, inte Daniel Westling. Hans främsta uppgift är att stötta Victoria Bernadotte i hennes viktiga gärning för Sverige, som han själv uttrycker det i filmen.

Det krävs en modern man för att gifta sig med en kronprinsessa och stå i bakgrunden av en framstående kvinna. Det gör relationen intressant även ur ett genusperspektiv eftersom det visar att könsmaktsordningen inte är absolut. Förlovningen mellan Westling och Bernadotte kan ses som en symbol för en pågående förändring som innebär att patriarkerna sakta blir allt färre, och de moderna männen allt fler. Att Daniel Westling ställer sig bakom Victoria Bernadotte gör honom till en förebild och ett exempel som visar att styrka och manlighet handlar om helt andra saker än att vara ekonomiskt och socialt överlägsen kvinnan.

Alliansen mellan Westling och Bernadotte ger rara Ockelbo välförtjänt publicitet. ”Det är en plats att ladda batterierna” konstaterade Victoria Bernadotte under gårdagens presskonferens om förlovningen. Sådan reklamplats kan inte köpas för pengar.

Det stundande bröllopet kommer ge Ockelbo kommun ovärderliga spaltmeter gratisreklam i medierna. Och med tanke på den monumentala lojalitet som ortsborna visar både bygdens son och hans brud visar Ockelbo tydligt att det handlar om ett samhälle där även en kronprinsessa kan vara sig själv för en stund.

Det är Sverige när det är som allra, allra rarast. Och ett samhälle fler borde upptäcka.

Men trots att en på så många sätt modern allians står för dörren kvarstår ändå faktum: Monarkin är ett otidsenligt statsskick som bör ersättas med republik. Näste man på tronen blir en kvinna. En kvinna som dessutom fann kärleken i en helt vanlig herre från Ockelbo.

Nästa naturliga steg i utvecklingen torde därför vara att avskaffa monarkin och ersätta den med republik. För ett Sverige i tiden.

Mer läsning

Annons