Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smarta konsumenter tittar på mer än bara priset

Annons

Har din lokala pizzeria kollektivavtal? En av många frågor att ställa sig som konsument.

Nyheten om människor som utnyttjas av oseriösa företagare är något av en standardnyhet i svenska medier tyvärr. I Sverige finns människor som arbetar för nästan inga pengar alls och utnyttjas av skrupulösa "företagare". Företaget Foodora som numera även finns i Sverige har exempelvis visat sig vara ett företag inom vilket arbetsledare enligt anställda tycks tro att man i Sverige kan ge människor sparken på stående fot via sms för att de kontaktar facket. I Sverige har det under de senaste åren vidare även rapporterats om hur människor utnyttjas under i det närmsta slavlika villkor i bland annat bilvårdsföretag. Väldigt ofta handlar det om redan mycket utsatta människor som exempelvis papperslösa.

Nu skall kontrollmöjligheterna dock öka för Skatteverket. Framöver kommer det ställas hårdare krav på bland annat bilvårdsföretag, livsmedelsgrossister och skönhetsbranschen vilket bland annat kommer innebära krav på personalliggare. Om detta rapporterade Ekot under måndagen.

Regelverk och att dessa efterlevs handlar dock inte bara om de anställda. Konkurrens på lika villkor är direkt avgörande för vårt svenska företagande och dess överlevnad. Den som följer regelverk, betalar in sin skatt och de anställda avtalsenliga löner har mycket svårt att konkurrera med "företag" som på grund av sitt fusk och sitt utnyttjande av anställda håller lägre priser. Schysta villkor för anställda, handlar med andra ord lika mycket om schysta konkurrensvillkor.

Det betyder också att vi som konsumenter måste vara medvetna konsumenter. Är priset för lågt är du med största sannolikhet med och bidrar till att unga människor, papperslösa och andra med en svag ställning eller till och med ingen ställning alls på arbetsmarknaden utnyttjas. Svartarbete är inte pensionsgrundande, inträffar en arbetsplatsolycka står den anställde oförsäkrad och några pengar till den gemensamma kassa som finansierar skola, sjukvård och omsorg blir det inte heller. Skälen är många till varför kronor och ören inte är allt vi kan titta på när vi utvärderar priset på en tjänst.

Att vara medveten konsument är sällan särskilt svårt. När du väljer restaurang eller köper en pizza kan du exempelvis kontrollera om restaurangen du bokat bord på eller din lokala pizzeria håller sig med kollektivavtal. Appen Schysta villkor kan du ladda ner direkt i din mobiltelefon. Kollektivavtal innebär bland mycket annat att de anställda är försäkrade i det fall de skulle skada sig på jobbet.

Priset kan dock också naturligtvis även det ge en god fingervisning om vad som egentligen händer bakom kulisserna i ett företag. Ett extremt lågt pris som ligger väldigt långt ifrån övriga aktörer kan vara ett tecken på att personalen inte får avtalsenliga löner och att skatt inte betalas in.

Ett extremt lågt pris är därför sällan och aldrig en bra affär, ens för dig. På lång sikt riskerar de oseriösa aktörerna trots allt innebära att de seriösa aktörerna slås ut, arbetstillfällen går förlorade och att skattebasen därmed krymper.

Det är en långsiktigt mycket dålig affär för alla.

Annons