Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smarta moderater

/
  • EN MAN I TIDEN. Per Schlingmann får 80 000 för att skapa förståelse för regeringens ”reformer”. Han börjar med sjukförsäkringen; bara olyckliga omständigheter att obotligt sjuka och döende kallas till Arbetsförmedlingen.

Annons

Statsministern tar ansvar för ekonomin, ser till hela landets bästa och prisar regeringens reformer. Ett tungt uppdrag. Beklagligt nog når inte detaljerna ut till medborgarna, blott få känner till jobbavdraget.

Men kanske gläds Reinfeldt över att allt fler tar till sig detaljer och konsekvenser av den nya sjukförsäkringen. Den har ju nått ut. Men också där missförstånd och fel.

För att lägga tillrätta behövs därför en kommunikatör, en man, eller kvinna som enkelt kan förvandla hårdhänta detaljer till varsam politik. Och som känner för alla som, olyckligt, far illa av Försäkringskassans obönhörliga tolkningar av den nya lagen.

Kort sagt, regeringen behövde en pr-strateg, en spindoktor, som kan reda ut ”reformens syfte”.

Per Schlingmann var given och ska nu lägga tillrätta och förklara. Han får 80 000 i månaden, och det är säkert väl använda pengar. Han kan börja med att ge en bra förklaring till varför väljarna ska betala moderaternas externa pr.

Nästa uppgift kan bli att putsa på symbolerna, av moderaternas 107 ledamöter i riksdagen har bara två arbetarbakgrund. Kanske kan han sträcka ut uppdraget till hela regeringen, bara fyra ledamöter har, eller har haft arbetaryrken. Den nye finansmarknadsministern Peter Norman ryms inte i den lilla kretsen, på de senaste 18 åren har han dragit in 47 miljoner.

Landets enda arbetarparti har väl snedrekryterat, men också detta kan Schlingmann reda ut. Alla är vi ju arbetare, i någon mening. Också Norman. Det handlar inte miljoner utan om intentioner; om fler jobbar fördelas rikedomarna mer jämlikt, eller efter förtjänst.

Tyvärr uppstår då klyftor i samhället, de rika drar iväg men andra får väl försöka haka på. Tillsammans skapar vi en idyll, där alla är flitiga, ej klagar och drar sitt strå till stacken.

Men en regering för hela landet? En knepig uppgift när sådär 90 procent av ministrarna kommer från, eller bor i Stockholm. Men kanske är det så, som moderaternas nya gruppledare Anna Kinberg Batra uttryckt det för några år sedan: Stockholmare är smartare än lantisar. Ett naturligt sätt att förhålla sig till omgivningen.

Där finns bara smarta moderater, som till och med roffat åt sig utmärkelsen som det enda arbetarpartiet, utan att någon slitit de tunna fraserna och den ihåliga retoriken av Reinfeldt, Borg och Schlingman .

Mer läsning

Annons