Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna behöver sina kritiker

/

Annons

"Vi har helt enkelt slutat vara intresserade av människor på det sättet som vi brukade, det finns inte längre någon genuin strävan att förändra medborgares vardag med rörelsens egna händer."

Håkan Juholt intervjuas av Dalademokraten och är förvånansvärt ärlig. Han var inte rätt person att leda partiet, men orden i intervjun visar att han har en viktig roll att fylla som en av partiets kärleksfulla kritiker.

Helt rätt har dock inte Juholt i sin analys. Det han säger stämmer in på det politiska resultat som produceras centralt. Men ute i landet finns socialdemokrater som delar hans syn på Socialdemokraterna av idag och som inget hellre vill än att just "förändra medborgares vardag med rörelsens egna händer" och som också försöker göra det i sitt politiska arbete.

Som Socialdemokraterna i Gävle, som förvisso inte öppnat kollo för innerstadsbarn som är hänvisade till betongen på bland annat Nordost under somrarna, men öppnade en badplats i innerstaden som skapat yta att umgås på, att mötas på, yta som höjer livskvalitén för alla stadens invånare. Så när Håkan Juholt talar om Socialdemokraterna, menar han nog i själva verket partiets ledande skikt och regeringen. Vilket är i delar är något annat än Socialdemokraterna.

Centralt syns de brister Juholt beskriver däremot väl. Den socialdemokratiska regeringen har idag tyvärr inte en ekonomisk politik dimensionerad för några krafttag "med rörelsens händer". Inte har man heller centralt mod att driva frågor som den om den segregerade svenska skolan.

Kjell Olof Feldt var länge en av förespråkarna för friskolor och det fria skolvalet och var även i flera år efter sin politiska karriär ordförande för friskolornas riksförbund.

2014 konstaterade han trots det följande rörande det fria skolvalet i en intervju i SVT:

– Ja, valfriheten blev fel, i varje fall som den fungerar. Jag vet inte hur vi tänkte...jag var i och för sig inte med och gjorde reformen men jag har stött den i alla år, jag har varit ordförande i friskolornas riksförbund, men ...

Nu säger du att det blev fel med valfriheten?

– Ja, eftersom starka barn söker sig till samma skolor, och det har naturligtvis vissa friskolor kunnat utnyttja. Därför har vi fått en skola som inte alls är så likvärdig som vi vill att den skall vara."

Skolan som marknad är dålig för samhällskroppen eftersom den blivit till en plats där klassamhället cementeras. Skolan, som borde vara en plats för lärande i vid mening där barn möts över klassgränserna har blivit till en institution som upprätthåller klyftorna i samhället. Trots det vägrar Socialdemokraterna rubba den grund som bristen på likvärdighet vilar på; det fria skolvalet.

Intervjun i Dalademokraten med Håkan Juholt är intressant. Juholt var ett sorgebarn som partiordförande, för ostrukturerad, för dålig på att hålla reda på fakta, för många ord och för få konkreta politiska förslag. Han var ideologiskt driven, men trots sin långa bana inom partiet okunnig kring hur han skulle bygga trovärdighet och position för både sig själv och sitt parti.

Och i likhet med så många andra män, omgav han sig dessutom snart sagt uteslutande med män i sin innersta krets, vilket Daniel Suhonen skildra väl i sin bok Partiledaren som klev in i kylan. Det är i sig inte definitionen av ett progressivt ledarskap.

Somliga individer gör större nytta för Socialdemokraterna utanför partiet än i partiet. Att vara en del av Socialdemokraterna, söka positioner inom rörelsen och ingå i det kollektiv som utgör partiet leder allt för ofta till att större hänsyn tas till rörelsens aktiva än till ideologi och vad som politiskt går att åstadkomma med denna. Förhoppningsvis kommer Håkan Juholt använda sitt nyvunna oberoende till Socialdemokraterna till att vara en pådrivande ideologisk röst för förändring av ett parti som slutat engagera människor.

Socialdemokraterna var under 1900-talet ett parti som gjorde Sverige till föregångsland. Det krävde ett mod och en vilja Socialdemokraterna idag saknar.

Vilka steg som står näst är uppenbara. Vår tids frågor handlar om bland annat delad föräldraförsäkring, grön omställning, integration, infrastrukturutveckling, ett uppdaterat folkhemsbygge som bygger vidare Sverige från den bas som lades under 1900-talet.

Socialdemokraterna av idag, är inte en samhällsförändrande kraft. Det är dit man måste om man åter vill vinna väljarnas förtroende. Och det är också därför Socialdemokraterna borde lyssna på röster som Juholt. Att inte vara bra för Socialdemokraterna som partiordförande, är trots allt inte samma sak som att inte vara bra för Socialdemokraterna.

Mer läsning

Annons