Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sovjet i Täby

/
  • EN FAMILJEANGELÄGENHET. Filippa tog initiativet och drev på, Fredrik applåderade och berömde. Tibble gymnasium i Täby slumpades bort, till Moderaternas kampanjledare. Nu har kammarrätten dömt ut privatiseringen, och vad gör familjen då?

I Täby, strax norr Stockholm, driver moderaterna en egen, hårt centraliserad kolchos. Ledarna, de främsta rekryterade ur familjen Reinfeldt, gör som de vill med gemensam egendom.

Annons

Särskilda belöningar faller ut till de som står ledarna närmast. Välgörenheten sorteras in under samlingsnamnet ”avknoppningar” och ger rikligt tillbaka till gåvornas mottagare.

Invändningar mot den ideologiska generositeten sopas undan med metoder som kan skrivas historiskt; den som invänder mot de nya arbetarna har ingen framtid i vår krets. Kommandoekonomi är rätt.

När äldre, kanske 90-åriga, kolchosmedlemmar ber om hjälp för att komma ut en stund driver kamraterna i ledningen frågan till högsta juridiska instans; inte en krona till den som inte klarar sig själv!

Ett annat fall, direkt knutet till Filippa Reinfeldt, riskerar att kasta skuggor över hela familjen. Moderaternas kampanjledare fick köpa Tibble gymnasium för nio miljoner; marknadsvärdet kunde sättas till 35–40. Inga anbud togs in, ingen information sändes ut, inga reservationer godtogs.

Kolchosens ledning klubbade helt enkelt igenom affären, lätt och enkelt när PARTIET har egen, bekväm majoritet.

Hela oppositionen, från de mindre men anständiga högerpartierna till Vänstern, protesterade förgäves. Invändningar från föräldrar viftades bort. Centralkommittén fick, under applåder, igenom sin politik och kadrerna slöt upp. Friskolornas riksförbund vägde av och skrev ut betyg: ”sovjetisk privatiseringsvåg...offentliga tillgångar slumpas iväg till privatpersoner”. Men det nya arbetarepartiets ledning, som säger sig lyssna till folket, tvekade aldrig, den som har egen majoritet har rätt.

När utförsäljningen, eller ”avknoppningen”, var klar sändes protester från hela det övriga Täby till kammarrätten i Stockholm. Domen löd: ”Brott mot kommunallagen”.

Fru Justitia pekar mot Filippa Reinfeldt, det var hon som drev fram gåvan till partiets kampanjledare. Hon kände lagen, men satte sig medvetet över den. Och Fredrik, statsministern, har aldrig redovisat några invändningar. Den som ser Täby utifrån ansluter till friskolornas förbund; en familjeangelägenhet, draperad i omvända sovjetiska slagord: Det privata är rätt, det offentliga stöld. Åt var och en avgör vi. Bara den som sliter åt sig gemensam egendom är värd respekt. Lagen, det är PARTIET.

Mer läsning

Annons