Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelet om en konkurs

Annons

När det handlar om att tjäna pengar på ingenting är uppfinningsrikedomen stor. Men uppfinningsrikedomen har sitt pris. De allt mer obegripliga värdepapper som finansmarknaden klurar ut har en betydande roll i eurozonens galopperande kris.

Ett sådant värdepapper heter CDS, Credit Default Swaps. (Det uppfanns så sent som på 1990-talet av investmentbanken JP Morgan).

CDS används som försäkring mot betalningsinställelse, till exempel att ett land går i konkurs. Men under de senaste åren har CDS:en främst kommit att bli en sorts vadslagningskuponger.

Kuponger där det spelas på om till exempel Grekland går i konkurs eller inte. Den här upphaussade spelutvecklingen, att spekulanter vill tjäna pengar på att ett land går i konkurs, får den innebörden att sannolikheten för en konkurs kryper allt närmare.

När CDS:er utnyttjas i spekulationssyfte kallas det för ”naken blankning av kreditswappar”. EU-parlamentet har sent omsider insett problemet med den här nakna blankningen och röstade så sent som i november för ett förbud.

Men för att ett förbud ska bli verklighet krävs att Anders Borg och hans finansminister-kompisar i EU ger klartecken. I så fall skulle ett förbud bli verklighet i november senare i år. Då har tiden för Grekland gått ut för länge, länge sen.

Dagens globala finansmarknader liknar allt mer ett absurt hasardspel. Kvar med Svarte Petter står folket.

Mer läsning

Annons