Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stå upp bakom orden

Annons

Den arabiska våren har blivit en blodig höst. Det tar inte slut. I Syrien fortgår våldet alltjämt. Under de senaste dagarna har våldet eskalerat. Under tisdagen, fram tills detta skrivs på eftermiddagen, har 14 människor, varav två barn, rapporterats dödade i strider med regimen. Detta dagen efter det blodigaste dygnet sedan striderna startade i början av mars. Under måndagen rapporterades 70 dödades människor. Totalt sedan upproren startade har närmare 3 000 personer, av dem 200 barn, dödats.

Än så länge styrs landet av Bashar al-Assad och hans Baathparti (samma parti som Saddam Hussein var ledare för i Irak). Oppositionen består dels av (en minoritet) kristna, dels av det Muslimska brödraskapet. Merparten av de människor som demonstrerar i Syrien vill ha en fredlig övergång till ett demokratiskt styre. Men våldet sker på båda sidor, såväl regimen som demonstranterna anklagas för våldsyttringar.

I helgen uteslöts Syrien ur Arabförbundet. Kvar på kompislistan finns nu bara Iran, Ryssland och Kina. Assad blir allt mer ensam. Men han vill inte frivilligt lämna makten i stället trappas våldet upp. Rapporterna om tortyr och brutala avrättningar i Syrien är mångfaldiga.

Många människor har riskerat sina liv och flytt landet. En del till Sverige. Men i Sverige har de inte rätt att stanna. Samtidigt som politiker i alla läger uttrycker sitt stöd för upproren i Syrien och utrikesdepartementet avråder från alla resor till Syrien fortsätter Migrationsverket att utvisa människor till samma land.

Det duger inte. Bakom alla vackra ord måste vi visa verklig solidaritet.

Mer läsning

Annons