Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stekta sparvar

/
  • KOMMER FLYGANDE. Reinfeldts jultal var inte helt olikt kungens legendariska tal om hur svensken inte kan förvänta sig att stekta sparvar ska komma flygande in i munnen.

Annons

I går höll Fredrik Reinfeldt sitt årliga jultal, något tal till väljarna var det dock inte. Snarare handlade det om ett försvarstal med oklar mottagare för en regering som kliver in i valåret 2010 med svagt väljarstöd.

Klimatmötet i Köpenhamn var med självklarhet inledningen till Reinfeldts jultal, i form av en näst intill ursäktande utläggning om svårigheterna med globalt ledarskap och beslutsfattande på global nivå.

Sedan var det dags att tala inrikespolitik. Och det är i orden om Sverige Reinfeldts verkliga problem blottläggs. För vad Reinfeldt gjorde var att avkräva svensken insikt om att vi är privilegierade. Och självfallet är vi det. Men lika lite som det går att få en treåring att äta vidbränd gröt genom att tala om svälten i Sudan, går det att få svensken att känna tacksamhet över regeringens nedmonteringspolitik genom att hänvisa till att vi sett i ett globalt perspektiv är privilegierade.

Sverige ska bli ett föregångsland konstaterade Reinfeldt vidare. Detta ska bland annat åstadkommas genom att möta utmaningar som speglar förutsättningarna i hela Sverige. Vad det egentligen betyder mer konkret förklarades inte närmare.

Full sysselsättning och arbetslinjen ska upprätthållas. Vi ska uppmuntras till flexibilitet. Problemet är bara att Reinfeldts arbetslinje handlar om väldigt mycket piska och väldigt lite morot.

Svensken är på väg ut i arbetslöshet och innan det vänder riskerar arbetslösheten vara uppe i 12 procent. Att regeringen skurit ner i trygghetssystemen och talar om att det ska löna sig att arbeta är inte vad som kommer att skapa full sysselsättning.

Men det verkar inte regeringen ha fattat. Precis som den inte tycks ha förstått att bara trygga människor har modet att vara flexibla.

Det enda egentligt intressanta med Reinfeldts jultal var flirten med vad han kallade för välfärdsanställda, det vill säga kvinnorna som i dag arbetar inom vård och omsorg. Viktiga väljare som i dag inte utgör borgerliga kärnväljare. Men som, får vi förmoda, blir en av de grupper alliansen planerar att rikta in sig på under valrörelsen.

Problemet är dock att stora delar av dem som drabbats av försämringarna i sjukförsäkring och a-kassa är just dessa kvinnor, kvinnor som ofta hänvisas till deltidsanställningar och som under lång tid stått för majoriteten av långtidssjukskrivningarna.

Det handlar dessutom om kvinnor som arbetar inom organisationer där regeringens kapade statsbidrag framtvingat nedskärningar.

Summa summarum; Jultalet vittnar om en statsminister som tyvärr suttit alldeles för lite vid de svenska köksborden för att förstå väljarna och deras verklighet.

Ett tungt valår tycks vänta för Fredrik Reinfeldt.

Annons