Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stilla i båten

/
  • Stefan Ingves och Riksbanken justerar inte reporäntan. Positiva tecken finns rörande ekonomin. Men än dröjer det innan vi tagit oss ut på andra sidan krisen.

I går kom Riksbanken med sitt räntebesked. Den här gången blev det inte någon justering av reporäntan. Och det var en långt ifrån enig Riksbanksstyrelse som kom med gårdagens besked.

Annons

Den svenska räntan är i dag rekordlåg med sina 0,25 procent. För att räntesänkningen som genomfördes tidigare i somras skulle ge avsedd effekt kompletterades den med lån till bankerna mot fast ränta, en typ av lån som Riksbanken nu förstärker med ytterligare 100 miljarder kronor för att den låga räntan skall komma konsumenter och entreprenörer till del.

Vi kan se en ljusning i ekonomin nu. Det finns positiva tecken att klamra sig fast vid som tyder på att en vändning är på väg. Osäkerheten är dock ännu stor, vilket den uppenbarligen även är i Riksbanksstyrelsen där synen på ekonomin och återhämtningstakten går i sär bland ledamöterna och därmed även åsikterna om hur Riksbanken bör agera ifråga om ränta och lån.

Men även om de positiva tecken som kan skönjas i vår ekonomin består betyder det tyvärr däremot inte att vi kan förvänta oss en positiv förändring rörande arbetsmarknadsläget än på länge. Arbetslösheten kommer stiga även under nästa år, enligt prognoserna riskerar 12 procent stå utan arbete under 2010. Det hela handlar om en eftersläpning som innebär att det kommer krävas en ansvarsfull politik från regeringshåll som motverkar arbetslösheten och bereder människor kompetensförhöjande och utvecklande sysselsättning i väntan på nästa jobb.

Den fristående Riksbanken bidrar med vad den kan till att stimulera den svenska ekonomin. För regeringens del får inte eventuella positiva förändringar rörande ekonomin bli till en förevändning för att inte bedriva en aktiv arbetsmarknadspolitik. I den kommande budgeten finns åtgärder som syftar till att öka sysselsättningsgraden. Punktåtgärder av temporärt slag enligt regeringen. Detta trots att den förra konjunkturuppgången visade oss att tillväxt inte längre är synonymt med en tillväxt av arbetstillfällen. Och att Sverige därmed behöver en stabil sysselsättningspolitik som tillgodoser behoven i både hög- och lågkonjunktur. Snarar än punktinsatser.

Annons