Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svält som vapen

Ett enda kex för 120 kronor, eller ett kilo mjölkersättning för 2 200 kronor. Det är verkligheten i syriska Madaya. En stad där människor just nu, januari 2016, bokstavligen svälter ihjäl.

Annons

Anledningen är såklart kriget i Syrien som nu är inne på sitt sjätte år. FN beräknar att det inne i Syrien sitter fast omkring 450 000 människor i belägrade städer, i områden som kontrolleras av regimen, Islamska Staten eller andra rebellgrupper. Områden där hjälparbetare inte släpps in.

Just i Madaya har det nu rapporterats 32 dödsfall på grund av svält bara under den senaste månaden. Staden har varit belägrad sedan i juli av syriska regeringstrupper och soldater från Hizbollah, den libanesiska milis som stöder president Bashar al-Assad i inbördeskriget. Ingen kommer ut, inget kommer in.

Madaya är en stad med dryga 20 000 invånare utan elektricitet, utan värme, utan mediciner – och utan mat. En stad där snön nu har kommit. Läkare utan gränser rapporterar om den akuta situationen i Madaya, och Dagens nyheter har i ett flertal artiklar uppmärksammat svältkatastrofen.

En hjälpsändning fick tillträde till staden i oktober, sedan dess har människor uppgett att de har levt på vad de kan hitta: gräs, löv, katter, hundar, sopor. Det är såklart svårt att verifiera dessa uppgifter, eftersom journalister eller andra oberoende observatörer inte har tillträde till staden. Men när en andra hjälpsändning, äntligen, i förra veckan fick rätt att köra in i området, var synen som mötte hjälparbetarna fruktansvärd. Människor reducerade till skelett som inte orkade mycket mer. Barn som dog framför hjälparbetarnas ögon.

Den syriska regimen hävdar dock att ingen i Madaya lider av hunger och att sådana rapporter är ”påhittade”. Regimen framhåller även att det finns "terrorister" i staden, det är därför den är belägrad. Och visst, så kan det såklart förhålla sig, men sanning är att de allra flesta i staden är civila. Civila män, kvinnor och barn som drabbas av maktfullkomliga eliter.

Enligt Expressens utrikessajt Geo handlar belägringen av Madaya till stor del om utpressning från den syriska regimens sida, mot rebellgrupper som i sin tur belägrar städer i norra delar av landet. Vi ser alltså människors liv reduceras till brickor i ett spel.

Kriget i Syrien måste få ett slut. Vi kan inte låta det som pågår i Madaya fortsätta en dag till.

Människovärdet måste återupprättas.

Mer läsning

Annons